Lélek által, hitből


„Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét.”


’Már csak hármat kell aludni’, ’Csak beszaladok a boltba, mindjárt jövök’, ’Ülj nyugodtan, nemsokára sorra kerülünk’. Ismerős? Nekem bizony sok rossz gyermekkori emlékem kötődik ezekhez a mondatokhoz, melyek alapján arra jutottam, hogy nincs fárasztóbb és unalmasabb dolog az életben, mint a várakozás.

Ez a véleményem ma sem sokat változott, csupán jobban feltalálom magam, miközben a postán, a bankban a sorszámra, vagy a boltban, a pirosnál az előttem lévőkre várok.

De mi a helyzet ’az igazság reménységének’, Jézus visszatérésének várásával kapcsolatban? Hogyan és mitől lesz ez a várakozás hitből való, Szentlélek általi?

Jézus végidőről szóló beszédeiben arra hívja fel a figyelmet, hogy ne a visszajövetelének pillanatára, a ’mikor’-ra fókuszáljunk, hanem arra, hogy mivel töltjük az azt megelőző várakozás idejét. „Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mely órában jő el a ti Uratok.” (Máté 24:42) „Legyetek készen” (Máté 24:44)

Erről a készenlét állapotáról szól az egyik legismertebb, a tíz szűzről szóló példázata is. Ahol ugyan mind a tíz belefárad a vőlegényre várakozásba, elszunnyadnak, viszont az öt okos, a balgákkal ellentétben felkészült és vitt magával tartalék olajat, mely a Szentlélek szimbóluma. 

Tehát, az igazság reménységének várása közben nincs más dolgunk, mint olajat tartalékolni. S mit jelent ez a gyakorlatban? Honnan tudhatod, hogy rendelkezel olajjal, hogy a Szentlélek része az életednek?

Sok ember már nem tud reménykedni. Hozzuk vissza életükbe a napfényt! Sok elcsüggedt ember van. Bátorítsuk őket! Imádkozzunk értük! Vannak, akik kívánják az élet kenyerét. Olvassunk nekik Isten Igéjéből! Sokan lelkileg annyira betegek, hogy földi gyógyír nem segít rajtuk. Orvos nem tudja meggyógyítani őket. Imádkozzunk ezekért a lelkekért! Vigyük őket Jézus elé! Mondjuk nekik, hogy van balzsam Gileádban, és Orvos is!

A menny szeretetének közvetítésével mutatjuk meg, hogy Isten Lelke bennünk lakik.”
(E.G.White, Krisztus Példázatai 290.o.)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia