A megtérés gyümölcsei



„Teremjetek azért megtéréshez méltó gyümölcsöket, és ne mondogassátok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! Mert mondom néktek, hogy az Isten ezekből a kövekből is támaszthat fiakat Ábrahámnak.”
(Lukács evangéliuma 3. fejezet 8. vers)

Köszöntelek a számok világában! Ha nem vetted volna észre, itt elsősorban a mennyiség számít. Itt akkor vagy értékes, ha minél több a pénzed. Ha minél nagyobb és minél több szobás a lakás, a ház, amiben laksz. Ha minél több extra van az autódban, minél több funkció a telefonodban.

Itt az érvényesüléshez elengedhetetlen, hogy minél több ismerősöd legyen a facebookon, skype-on, twitteren, stb. Itt társat is elsődlegesen mellbőség, bicepszméret, esetleg IQ hányados alapján választ magának az ember.

Itt egyháznak is azt nevezik, amelyik több mint százéves múltat, több ezres taglétszámot tud felmutatni. Emellett a tömegek szimpátiáját a minél nagyobb intézményi infrastruktúrával (óvoda, iskola, öregotthon, stb.), és a minél több szociális beruházással lehet kivívni.

Ebből adódóan, ma jó hívőnek az minősül, aki minél több pénzt, ruhát, élelmet adományoz a rászorulóknak, aki minél több időt tölt imádkozással, bibliatanulmányozással, missziós szolgálattal… s a végén a legnagyobb emlékmű jelzi majd hova van eltemetve…

Merthogy Istennél nem a mennyiség, hanem a minőség számít! És akkor mennek majd Hozzá és mondják neki; „hát nem a te nevedben gyógyítottunk, nem a te nevedben tettünk sok, (hangsúlyozom) sok csodát?” Jézus pedig úgy válaszol: „Sohasem ismertelek titeket, távozzatok ti gonosztevők” (Máté 7:22-23)

A megtéréshez méltó gyümölcs nem fejezhető ki számokban. Ennek a gyümölcsnek nem a mennyisége és nem a mérete számít, hanem az ’IZE’. Ezt nem lehet mesterségesen nemesíteni. Sőt, éppen az olyan mesterséges beavatkozásoktól, mint a kikényszerített bűnbánat, a kierőszakolt bűnvallás, az önigazolásként adott jóvátétel teszi fanyarrá, keserűvé, élvezhetetlenné.

Hiába a származás, hiába minden emberi törekvés, az önzés által megfertőzött szívünk nem terem automatikusan megtéréshez méltó gyümölcsöt.

Valódi megtérés, a Szentlélek általi újjászületés eredménye (lásd. Nikodémussal folytatott beszélgetés - Ján.3.f.). Amikor nem a gyümölcstermésen görcsölsz, hanem csak szemléled és követed Jézus példáját, és ebből fakad a megtéréshez illő gyümölcs: a Szeretet.

„Aki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” (Ján.15:5)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet