szombat, április 15, 2017

Milyen a te istened?"Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban."
Filippi 4,19

"Az én istenem a pénz." - mondta. - "és ha tudni akarod, mindent megad nekem, amit csak akarok. Pénzen mindent meg lehet vásárolni, mert VAN AZ A PÉNZ, amiért bárki, bármire hajlandó. Pénzen megveheted a legjobb dolgokat, amit az élet adhat neked. Ha van belőle sok, tiéd a legjobb ház, a legmenőbb autó. Akkor mindig király ruháid vannak, tiéid lesznek a legszebb ékszerek és a legmenőbb cuccok. Ha van pénzed, sohasem vagy egyedül, mindig lesz valaki, aki ugrik, hogy megtegye amit csak akarsz. Lehet, hogy nem lesz sok barátod, de lesznek irigyeid. Lehet, hogy nem lesz igazi szerelmed, de kit érdekel, ha olyan párom lehet, akiért mindenki sóvárog. Ha megromlik az egészséged megveheted a legjobb orvosokat, kezeléseket, gyógyszereket és rendbe jössz. A gazdagok élhetnek a legtovább ebben a világban, ezért érdemes gazdagnak lenni." - Azzal faképnél hagyott és ment, hogy keresse tovább azt a sok pénzt. És kereste éjjel-nappal, és feláldozott mindent, az egész életét, hogy a pénz az övé legyen. De nem ő lett a leggazdagabb, mert a pénzt sokan keresték, de csak kevesen találták meg.

"Az én istenem az egészség." - mondta. - "A legjobb dolog a világon, ha egészséges vagy. Az a legfontosabb, hogy ezt az állapotot a lehető legtovább tartsd meg, mert így hosszú életed lesz és szinte végig élvezheted is. Ezért nem mindegy, mit eszel, sportolsz-e, milyen az életmódod. Én kész vagyok mindenre, hogy fitt maradjak és szép a lehető legtovább. Ismerem a legkiválóbb diétákat, a trendi ételkiegészítőket. Ha eszem, a lényeg, hogy bio- és egészséges legyen. Nem számít, hogy sokat koplalok, ha cserébe kiváló az alakom. Igaz, a szabadidőm minden pillanatát ennek szentelem, és még azon is túl. Reggel korán kelek, egy pohár ionizált, lúgosító víz és ha felvettem a tréningruhát már mehetek is futni. Utána zuhany, majd a gyógyteáim. Természetesen csakis bioboltból. A reggeli rostban gazdag és szinte szénhidrátmentes. Aztán irány a munka. Teljes gőzzel belevetem magam, mert mindig tele vagyok energiával és tettrekészséggel. Közben figyelem az aurám, hogy rendben legyek. Ha a nap nehéz, akkor mindig tartok egy pár percnyi szünetet amit a relaxációnak szentelek. Ez fontosabb, mint az ebéd. A munka után irány az edzőterem. Minden nap más edzésre járok. Zumba, jóga, önvédelem, fitnesz, úszás. Ez a menü, imádom. Majd következik a masszázs, a szauna. Ezenkívül hetente konzultálok a dietetikusommal és a pszichológusommal is, hogy mentálisan is egybe legyek. Este hat előtt még bekapok valami finomat, amit aztán lesétálok. Esténként olvasok és aztán tíz előtt ágyba, mert fontos a jó alvás. Mindez teljesen kitölti az életem. De most mennem kell. Örülök, hogy segíthettem, hogy te is jobb útra térj." - azzal már sietett is az egyik edzésére. Nem is tudta, milyen ajándék az, hogy minderre elég pénze és elég ideje volt. De aztán jött az idő és elvette a szépségét, az egészségét és végül az életét is.

Van akinek az istene a divat, másoknak a hírnév, de vannak, akik kevesebbel is beérik, mint a jó ételek, az internet és a játékok, amikkel kivonulhatnak a valóságból. Az igazság az, hogy nagyon sokféle bálványt választhatunk, de csak egy Isten van, Aki valóban méltó arra, hogy imádjuk Őt. De ki is Ő Pál szerint?

"Az én Istenem" - mondja, ami nem mást jelent, mint azt, hogy Isten személyes Isten. Közösségre, valódi kapcsolatra törekszik az emberrel. Elérhető, megközelíthető és megismerhető.

Betölti a szükségleteinket, méghozzá nem is akárhogyan: "az Ő gazdagsága szerint". Vagyis gondoskodó Isten, aki nem fukar. Minden jóból ad és adni akar. A baj csak azzal van, hogy mi nem mindig azt látjuk jónak, ami valóban az. De Ő tudja és adja is, hogy valódi életünk legyen, ami nem ér majd véget földi ittlétünkkel.

"Dicsőségesen, Krisztus Jézusban" - ami azt jelenti, hogy minden földi hírnévnél, gazdagságnál jobbat kapunk tőle. Olyan dicsőséget, amit nem vitat el senki, olyat, ami valóban a miénk és az is marad. Olyat, ami igazi örömet hoz. Mindez csak nála lelhető fel, csak tőle kapható, magától Jézus Krisztustól. Vagyis Pál Istene nem más, és nem is lehet más, mint maga az ÚR.

péntek, április 14, 2017

Mérhetetlen szeretet

Jézus tanítványaival elfogyasztotta a pászka vacsorát, utána kiment a Getsemáne-kertbe. Kiválasztott három tanítványt, és kérte őket, hogy virrasszanak vele, mert nagyon vágyott az együttérzésre, a megértésre. Amíg Jézus imádkozott és vért verítékezett, a tanítványok elaludtak. Jézus háromszor könyörgött, a tanítványok háromszor hagyták őt cserben. Júdás az áruló, egy csapat élén közeledett.
Üdvözlégy Mester! – köszöntötte, és megcsókolta.
Ez a csók volt a jel, hogy kit fogjanak meg a martalócok.
            Ezután elhurcolták a Nagy Tanács elé. Kihallgatták és elítélték. Majd Pilátushoz vitték, aki Heródeshez küldte. Heródes visszaküldte Pilátushoz, aki nem mert a néppel szembeszegülni. Majd a nép nyomására Barabást a börtöntölteléket engedte el Jézus helyett.
Megostoroztatta Őt. Egy durva ácsolatlan keresztet helyeztek Jézus vállára, ami alatt összeroskadt. A Golgotára kiérve ráfektették a keresztfára rászegezték áldó gyógyító kezeit és lábait majd felemelték a keresztet. Rajta kívül még két gonosztevőt is megfeszítettek. A tömeg csúfolta. Úgy érezte, Atyja is elhagyta Őt. Jézus többórás haláltusa után kijelentette, hogy elvégeztetett, és meghalt.
            Miért halt meg? Nem Júdás árulása miatt. Nem azért, mert Pilátus gerinctelen volt. Nem a nép vezetőinek ravaszsága miatt. Egyetlen oka volt, hogy Jézus meghalt. Isten így tudta megmutatni azt, hogy szeret bennünket, és ugyanakkor igazságos is.
            Jézus elszenvedte azt, amit mi érdemelnénk, hogy velünk úgy bánjanak majd, ahogy Ő vele kellett volna bánni.
            A kereszt azt üzeni, hogy Isten a szeretet. A kereszt egy híd a Föld és a menny között. Áldozatával mindannyiunknak felajánlotta a lehetőséget, hogy az atyához mehessünk.
„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta – érted – hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János 3. 16.
csütörtök, április 13, 2017

Nyitottnak lenni a "hatalmas és rejtett dolgokra"

"Kiálts hozzám, és én válaszolok, hatalmas és rejtett dolgokat jelentek ki neked, melyekről még nem tudsz!"
Jeremiás próféta könyve 33:3

Olyan 10-12 éves fiúcska voltam, mikor egyszer egy csöndes baranyai faluban sétálgattunk édesapámmal. Ráértünk, így szóba elegyedtünk egy a kapujában nézelődő asszonnyal. Valahogy úgy alakult a beszélgetés, hogy hamar kiderült édesapámról, ő hívő ember. Az asszony szemmel láthatólag nyugtalan lett. Elkezdett magyarázkodni, hogy ő milyen vallásos, és hogy mennyire komolyan veszi a hitét, és hogy nálánál jobban senki sem ismerheti a Bibliát – mindezt oly módon, hogy közben levegőt is alig vett. Olyan érzésem volt, mintha túl akarta volna licitálni bennünket. Néhány perc dicsekvés után édesapám ráunt a dologra, és huncut mosollyal elhatározta, megnézi, mi van a fellengzős szavak mögött.
– Néni, ha annyira tetszik ismerni a Bibliát, akkor mondja meg nekem, ki volt Izrael első királya?
Az asszon hirtelen elakadt. Néhány kínos másodpercig zavartan kereste a szavakat, majd hirtelen fölvillanyozva – mint a diák, akinek eszébe villan felelés közben a jó válasz – kivágta magát:
– Hát Heródes király.
Nyílván való, hogy Heródes nevét hallotta legtöbbször, hiszen előfordul a karácsonyi, illetve a húsvéti történetben is. Habár két különböző személyről van szó (Nagy Heródesről és fiáról, Heródes Antipaszról), de ez az apróság több ezer év távlatából igazán lényegtelen mellékszálnak tűnhetett. És bizonyára az is csak kicsinyes szőrszálhasogatásnak hatott, amikor édesapám Saul király nevét emlegette, aki több mint 1000 évvel előzte meg Krisztus korát. Az asszony szemmel láthatólag dühbe gurult, és míg édesapám és én lassan tovább baktattunk, ő még sokáig kiabált utánunk:
– Nehogy azt higgye, hogy annyira okos. Mert nálam biztosan nem ismeri jobban a Bibliát. Hiszen én rendszeresen járok istentiszteletre, és különben is idősebb vagyok magánál…

A Biblia valóban arról beszél, hogy „kiáltsunk”. Csakhogy nem az embertársunk után, hogy bizonyítsuk fölényünket, hanem Istenhez, aki „hatalmas és rejtett dolgokat” akar kijelenteni nekünk. A Mindenható azonban csak akkor tudja föltárni igazságait, ha beismerjük, hogy nem tudunk eleget. Amíg mi ismerjük a legjobban a Bibliát, vagy legalább is, amíg jobban ismerjük a Bibliát, mint a másik, addig Isten nem tud velünk mit kezdeni, addig a „hatalmas és rejtett dolgok” sötétben maradnak előttünk. A Teremtő azoknak nyilatkoztatja ki magát, akik beismerik, még alig értenek valamit a világegyetem rejtélyeiből. Kiáltsunk mi is ma reggel Istennek:
– Keveset tudunk és még azt sem értjük igazán, de vágyakozunk kinyilatkoztatásodra, Urunk! Jelentsd ki nekünk „hatalmas és rejtett dolgaidat”!

szerda, április 12, 2017

Igaz barát„Minden időben szeret, aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére.”
 (Példabeszédek könyve 17. fejezet 17. vers)

Mivel Isten társas lénynek teremtett minket - „Nem jó az embernek egyedül lenni.” (1Móz.1:18) – születésünktől fogva bennünk van a vágy, hogy tartozzunk valakihez, hogy legyen valaki, aki megért, aki elfogad, aki szeret.

S milyen paradox, hogy miközben mély, tartalmas kapcsolatokra vágyunk, saját magunk ellenségeiként felelőtlenül hagyjuk elsorvadni, vagy épp tudatosan szakítjuk el a társas kötelékeinket, míg teljesen magába szippant a végtelen magány.

Ahogy Tóth Árpád írja Lélektől lélekig című versében:

Tán fáj a csillagoknak a magány,
A térbe szétszórt milljom árvaság?
S hogy össze nem találunk már soha
A jégen, éjen s messziségen át?

Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy,
Mint egymástól itt a földi szívek!
A Szíriusz van tőlem távolabb
Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg?

Mit tehetünk az elmagányosodás, az egymástól való elhidegülés ellen? Hogyan tehetünk szert olyan barátokra és hogyan lehetünk mi magunk is olyan barátok, akik a nyomorúság idején „testvérül születnek”?

Ez volt Saint-Exupéry kis hercegének is a kérdése. Ő is igaz emberi kapcsolatot, barátot keresett.

„Szelídíts meg! – mondta a róka.
Nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem.
 
Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít - mondta a róka.
Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupán kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem."

„Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…”

Legyen ez a mai nap számodra a felelősség napja, amikor bármilyen apró figyelmességgel, jelzéssel, időtöltéssel tudtára adod barátaidnak, hogy fontosak számodra!

kedd, április 11, 2017

Dicsőség Istennek!

„Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.”

Pál levele az efézusbeliekhez 3. fejezet 20-21. versNéha van olyan nap az életünkben, amire csak annyit tudunk mondani, hogy jobb lett volna, ha meg sem történik. Nemcsak azért mert az élet balsorsa utolért bennünket, hanem azért mert néha van, hogy (hogy is mondjam) mi is szerencsétlenkedünk egy kicsit. Nemrég történt, hogy annyira dekoncentrált voltam, hogy valahogy minden kiesett a kezemből. Töltöttem egy pohár vizet, amit asztalomra tettem, fél perc múlva a vízben áztak a könyveim és a telefonom. Mondhattam volna, hogy talán a balsors üldöz, de nem. Egy nap, amin törtem zúztam, és nem is direkt.

Természetesen Istenhez fordultam segítségért, de nem elsőre, mint ahogy kellett volna, hanem összevártam még két három hasonló nívós eseményt. Majd a nap végére mintha minden megváltozott volna. Hihetetlennek hangzik, de igaz. Az én Istenem a rosszat jóra fordította, amit tönkre tettem, azt kijavította (megesett, hogy nem akaratból, de megbántottam embereket. Persze később megbántam, de akkor már nem lehet csak úgy magyarázkodni- tehát amit tönkre tettem kijavította úgy, hogy alkalmam nyílt ezektől az emberektől bocsánatot kérni).


Személyesen én nagyon szeretem a kiszámíthatóságot. Talán unalmas vagyok, de szeretem tudni, hogy mikor mit fogok csinálni, a feladataim milyen sorrendben következnek és így élni. Pedig nincs két egyforma nap. Ha a napot imával kezdjük sem mindig biztosíték arra, hogy szuper napunk lesz. Ez nem azért van, mert Isten nem hallgat meg, inkább azért, mert nem a szívemből szólítottam meg! Szólj az Úrhoz, kérj Tőle, mert többet ad, mint amennyire szükséged lenne! 

hétfő, április 10, 2017

Isten előre ismeri a kéréseinket

...jól tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt kérnétek tőle.
Máté evangéliuma 6:8

Ha nem vigyázunk, akkor az imáink egy bevásárló listára vagy kívánságlistára fognak hasonlítani: Felsoroljuk Istennek, hogy mi mindent szeretnénk elérni, mi az ami aggaszt bennünket, vagy éppen mit szeretnénk, ha megoldana helyettünk, mert mi nem vagyunk rá képesek.

Amikor imádkozni készülünk, érdemes tudatosan felidézni azt a nyilvánvaló igazságot az emlékezetünkben, amire Jézus fenti félmondata hívja fel a figyelmünket: Isten a képességeinél fogva mindent tud, mindent lát és mindent ismer, a mi kis életünk minden mozzanatát is beleértve. Az imádság tehát nem arra való, hogy Istent "informáljuk" általa. Nyilván ez az oka annak is, hogy a Mi Atyánkban is csupán egyetlen rövid kérés utal a hétköznapi szükségleteinkre: "a mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma". 

Az imádság lényege tehát nem a problémáink és hétköznapi kéréseink felsorolása, hanem valami más: személyes beszélgetés, találkozás Istennel. Amikor a problémáink helyett Róla és magunkról beszélgetünk az imáinkban, akkor is olyan dolgokat osztunk meg Vele, amelyek szintén ismertek Előtte, de ezek megfogalmazására nem Neki van szüksége, hanem nekünk: Biztosan volt már olyan tapasztalatunk, hogy amikor valakivel beszéltünk egy témáról, ez segített tisztán látni, rendszerezetten átgondolni azt, amiről szó volt, és adott esetben lenyugodni is. Mennyivel inkább így van ez akkor, amikor annak az Istennek a jelenlétébe lépünk, Akinek a szemei előtt "mindenek meztelenek és leplezetlenek". Amiből az is következik, hogy bátran, nyíltan, őszintén, szorongástól mentesen szólhatunk Hozzá, hiszen mindent tud és lát velünk kapcsolatban, így nem kell attól félnünk, hogy valamit félre ért vagy valamit rosszul mondunk, és ezen bármi is múlna. 
Szabadon beszélhetünk Hozzá - milyen nagy ajándék is ez!vasárnap, április 09, 2017

Érted? Érted!

„Az Emberfia azért jött, hogy megmentse, ami elveszett.”
Máté evangéliuma 18:11

Nem azért jött, hogy a hibáidat keresse árgus szemekkel. Nem azért, hogy kimondja feletted a lesújtó ítéletet. Nem azért, hogy elvegye az életkedvedet azzal, hogy megugorhatatlan mércét állít eléd. Nem azért, hogy fejedre olvassa minden bűnödet, hibádat, rossz döntésedet. Nem azért jött, hogy bosszút álljon rajtad a lázadásodért. 

Azért jött, hogy utánad menjen. Hogy felkutasson, legyél akárhol és akármilyen állapotban is a világban. Azért jött, hogyha senkit sem érdekel a sorosd, Ő legyen az, aki nem hagy téged a sötétségben bújkálni. Azért jött, hogy megtaláljon téged, és kimossa szívedből a bukás keserű mérgét. 

Azért jött, hogy megismerje, milyen embernek lenni, és te megismerhesd, milyen az Isten valójában. Azért jött, hogy helyreállítsa azt, ami megtört az Édenben, hogy helyreállítson téged, a kapcsolataidat, a hidat Isten és teremtménye között. Hogy bekötözze sebeidet, és gyógyulást adjon lelkednek. 

Azért jött, hogy reményt adjon szívedbe, és felnyissa szemeidet egy jobb életre. Az igazi életre. Hogy megmutassa, igenis van örökké, és Istentől nem kell félnünk. Azért jött, hogy megmentsen.

Hát emeld fel a fejedet, és ne csüggedj tovább! Isten szeret. Igazán. Neki fontos vagy. Egyedi és megismételhetetlen, és egy örökkévalóságot szeretne veled eltölteni. Várjon bármi rád az előtted álló héten, lépj bátran előre, mert nem vagy egyedül. Isten Fia érted jött a Földre.