Adj egy esélyt!

„Ne szégyenkezzenek miattam, akik benned reménykednek, Uram, Seregeknek Ura! Ne érje gyalázat miattam azokat, akik hozzád folyamodnak, Izráel Istene!”
Zsoltárok könyve 69:7 

Túl könnyen általánosítunk. Te is, én is. Találkozunk egy emberrel, aki egy bizonyos országból jött, egy adott vallási háttérrel és szociális státusszal rendelkezik. Szerzünk vele egy kevésbé jó tapasztalatot, és rögtön levonjuk a tanulságot. Ők ilyenek. A keresztények, a muzulmánok, a szlovákok, a szerbek, az amerikaiak, a homoszexuálisok, a gyesen lévő anyák, kendősök, a babakocsisok, a piaci árusok meg a tescós eladók, a pénzügyi tanácsadók, a lelkészek, a fodrászok, az orvosok és nővérek meg persze a betegek. 

Ők. Ők ilyenek. Mind. És a kivétel csak erősíti a szabályt. Elhiszem, hogy az egyik legrosszabb példával találkoztál. De hidd el, én is voltam rossz példa. És szerintem mindannyian. Talán akkor, amikor bele sem gondoltunk, vagy épp utólag vettük észre, hogy ezt aztán nagyon elszúrtuk, és nem lenne jó, ha ez alapján valaki általános következtetéseket vonna le a családunk, közösségünk, országunk irányába. 

Ma Isten pont az ellenkezőjét tűzi ki célul eléd. Legyél jó példa! Legyél te a kellemes csalódás, aki által valaki visszanyerheti régen elveszített hitét. Legyél te az, aki jelenléteddel, beszédeddel, tetteiddel fényt és reményt viszel az emberek életébe! Legyél te az, aki miatt jó véleménnyel lesznek arról a csoportról, ahová tartozol!

Legyél minden nap kapcsolatban Istennel, és meglátod, Ő az, aki képes átformálni téged, és akivel az emberiség javára élhetsz. Keresd Őt minden nap! Keresd az üzenetét, a tanácsát, a jelenlétét, a barátságát, és meg fogod tapasztalni a Vele való közösség áldásait! Ő az, akivel jó példa lehetsz, és aki segít, hogy elkerüld te magad is a negatív általánosítást. 


Hát tedd ma reggel félre az előítéleteidet mindenkivel szemben! Keresd Isten társaságát, és fordulj bölcsen, bizalommal az emberek felé! Adj egy esélyt ma mindenkinek! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia