Félelem nélkül élni!



„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.
Pál második levele Timóteushoz 1. fejezet 7. verse



Az ismeretlentől való félelem ott van bennünk. Ezért nem is merünk sokszor belevágni olyan dolgokba, amelyek jók lehetnének számunkra. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért nem tesszük, egyszerűen csak félelem.
A félelem az nem jó tanácsadó, ellenben azokkal, amiket Pál felsorol az ifjú Timóteusnak az már annál inkább.

Ha Isten nem a félelem lelkét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét, akkor mitől kell félnünk? Én azt gondolom, hogy amitől félhetünk, hogy nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy ellen álljunk a bűnnek. Mert a bűn ott áll a szívünk ajtaja előtt és ránk van vágyódása. Az ördögnek feltett szándéka, hogy az embert rettegés alatt tartsa. Ettől óvnak Pálnak a szavai.

Megnyugtatóan hat ránk, hogy az életben bármilyen területen is dolgozunk, bármilyen helyen is élünk, az Úrnak Lelke velünk van, és az Úrnak Lelke nem arra buzdít, hogy féljünk. Csak az fél, aki bizonytalan a jövőt illetően, de Jézus Krisztuson keresztül van lehetőségünk élni, rajta keresztül tudunk győzni a rossz felett, és így a félelem felett is.

Szeretet, erő, józanság… A szeretet kifejezését még csak csak használjuk, de az erőt a lélekre ritkán, csak úgy, mint a józanság lelkét. Az erőt inkább arra használjuk, hogy akaratunkat érvényesítsük. De ha jobban elgondolkozunk, akkor rájövünk arra, hogy ezek Isteni jellemtulajdonság, amelyeket, Isten hagy az emberre. János apostol így ír (János első levele 4. fejezet 13. vers): „Abból tudjuk, hogy benne maradunk, és ő mibennünk, hogy a maga Lelkéből adott nekünk. Tehát isteni jellemtulajdonságokat kaptunk tőle! Egy verssel korábban pedig leírja a szeretettel kapcsolatosan, hogy „ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünk.” A szeretet értelmezése is így egy tágabb értelmezést nyer, és nemcsak külsőségekkel töltjük fel, hanem valódi tartalmat kap.

Ezeket a reggeli gondolatokat olvasva bátorítást kapunk a mai napra, hogy ne rettenjünk meg az előttünk álló nehézségektől, mert nem a félelem lelkét adta az embernek!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet