Aki mindig ajándékoz...


„Aki az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mimódon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk? Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, aki megigazít.”
(Rómabeliekhez írt levél 8. fejezet 32-33. vers)

Így karácsony táján az ajándékozásról beszélni, olyan feleslegesnek tűnhet. Hiszen egyértelmű, ha valakit szeretünk, megbecsülünk, akkor azt meglepjük valamivel, amit aztán majd a másik is viszonoz.

Viszont, ha az ajándékozás szándékait kezdjük el vizsgálni, már sokkal árnyaltabb képet kapunk. Mert mit is fejezhet ki egy ajándék? Lehet csupán egy megszokott dolog, társadalmi elvárás. „Nem illik üres kézzel beállítani, most van születésnapja…”

Aztán, ha a manapság egymásra licitáló ajándékozókra tekintünk – „én ezt és ezt vettem a gyereknek” „Az semmi én kettő olyat vettem”- akkor elmondható, hogy az ajándék lehet egyfajta hatalmi jel. Igen, egy jelzés a környezet felé, hogy én vagyok valaki, mert tudok adni, másrészt, pedig akinek adok, az le van kötelezve; „Amíg az én kenyeremet eszed…”

No és ezért van bennünk az, ha kapunk valamit restelljük elfogadni, mert lekötelezettnek érezzük magunkat, és rögtön viszonozni akarjuk, hogy a fenntarthassuk mi is a pozíciónkat.

Ja, és egy ajándék lehet csali is, ahogy ezt a legtöbb üzlet be is veti, „aki ma 1000Ft-ért vásárol nálunk, az kap egy szaloncukrot.” És persze mi is be szoktuk dobni ezt az ajándékcsalit; „Aki minden előadásra eljön, az egy könyvet kap ajándékba.”

De vajon azt az ajándékot, amiről Pál ír miért és milyen szándékkal adja az ajándékozó?

Először is mennyire egyedülálló az itt megjelenő Isten, mert szemben a sok akkori bálványistennel nem őt kell valamilyen ajándékkal kiengesztelni, hanem Ő ad ajándékot. És nem is akármit.

Az Ő ajándéka; Ő maga. Nincs időhöz kötve „minthogy pl. sokan csak karácsonykor adományoznak”, Ő odaadta Krisztust 2000 éve a kereszten, és azóta sem szűnt meg adni.

Felébredtél ma reggel? Lélegzel? Dobog a szíved? Nézz körül! Mennyi mindennel ellátott, ruha, víz, élelem, ház, kocsi, számítógép,…

S mindezt miért? Hatalmának fitogtatása végett? Azért, hogy lekötelezzen? Vagy csaliként? Egyszer majd jön és benyújtja a számlát, mert nem olvastad el az apró betűs részt? Nem.

Ha elfogadod, akkor még több ajándék vár. Az örök élet minden napjára előre külön meglepetéssel készült neked. És ennek az örök életnek a része ez a mai nap is!

„Csak Bontsd ki és élvezd a mára készített ajándékát!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia