Folyóvíz melletti fa

Ha egyszer lesz időd, nézd meg a sivatagi show című filmet. Nem fogod megbánni. A filmben helikopterről minden sivatag, de van egy vékony csík – a magasból nézve – ami dús, zöldlombú fák, bokrok, virágok vonala. Közelebb érve, láthatod, hogy középen egy folyó hömpölyög. A sivatag homokját egy folyó élővé, üdévé tudja varázsolni.
A Szentírásban is többször találkozhatsz a folyóvíz mellé ültetett fával.
„Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és akinek bizodalma az Úr. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, levele zöld marad. Száraz esztendőben sem aggódik, nem szűnik meg gyümölcsöt teremni.”  
Jeremiás próféta könyve 17. rész 7-8. vers.
Az első Zsoltárban meg azt olvashatod, hogy „Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsa szerint, nem áll meg a bűnösök útján, és nem ül csúfolódók székébe, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a levele…”
Láthatod majd, hogy az életnek fája is folyóvíz mellett lesz, minden hónapban teremni fog és levele a népek egészségét szolgálja. (Jelenések 22.)
Jézus többször hasonlította az ő beszédét a vízhez, forráshoz. Aki abból a forrásból iszik, amelyet én adok – mondta a samáriai asszonynak – soha többé nem kíván mást, mert rájön, hogy ez az élet vize, az örök életre segítő forrás.
Az idei nyár (2015) sokunk számára megpróbáló kánikulát hozott. Többször volt 40 0C körüli a hőség. Lelki életünkben az elkövetkező időszakban még több megpróbáló idő következik majd. Ahogy a melegtől elalélsz, elkábulsz, rosszul leszel – víz híján –, ugyanúgy a ránk váró próbaidőben is el fogsz erőtlenedni, ha nem ereszted mélyen gyökereidet az éltető víz forrásához. Ne sajnáld tehát az Úrral töltött időt! Ne tekintsd időveszteségnek, ha minden nap Bibliával a kezedben, imádkozol, beszélgetsz Vele. Ne tekintsd behozhatatlan veszteségnek, amit lelked felüdítésére áldozol.
A Sivatagi show című filmben mindenütt homok, forróság, élhetetlen vagy nagyon nehezen élhető körülményekkel találkozol, de a folyó partján minden üde, kiegyensúlyozott, zöld és gazdag.
A Szentírásban meg azt olvasod, hogy áldott leszel, boldog leszel, bizakodó leszel, nem állsz, ülsz, jársz a helytelen úton, ha a folyóvíz köré –Isten Igéjére – építkezel. Szedd fel a sátorfádat a sivatagból, ahol mindig csak szél, por, meg forróság van, és telepedj le, építsd lelki házadat a folyóvíz mellé! Ma még lehet. De holnap? Ki tudja?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia