Hála

1Thessalonika 5:18.
Gondolkodtál már azon, hogy miért „akarja” Isten, hogy mindenért hálát adjak? Miért mondtam a gyerekemnek kiskorában, hogy „köszönd meg szépen!”  Vagy, hogy kérd, és ne azt mond „aggyá!” Miért mondtam, hogy „kérj bocsánatot!”
Biztos, hogy mindannyian tanítgattuk ezekre gyermekeinket, míg felnőttek. Azt szerettük volna elérni, hogyha majd nagyok lesznek is, tudjanak megköszönni dolgokat, megbocsátani, és nem követelőzni. Mintha csak a génjeinkbe oltotta volna Isten, hogy tanuljunk meg hálásnak lenni, megköszönni. Aztán ahogy felnövünk, kezdjük lassan elfelejteni. Elfelejtjük, mennyi dologért lehetünk hálásak, és gyakran kimondjuk: „Minek örüljek!” „Lennél csak az én cipőmben, majd nem vigyorognál!” „neked könnyű, mert te gazdag, szerencsés, egészséges vagy, téged nem hagyott el a férjed, nem dőlt be a hiteled…” Isten ma reggel azt üzeni: mindenért! Azért is, ha gazdag vagy, de azért is, ha szegény. Ha egészséges vagy, de akkor is, ha nem vagy teljesen az. Hidd el, mindenben találhatsz valami résnyi előnyt, megköszönnivalót.
Az utóbbi két évben két térdprotézis műtéten estem át. Már nem tudtam járni, nagyon sokat szenvedtem. A kórházi ágyon sokszor éreztem magányosnak magamat. Aztán este vagy délután mindig küldött Isten egy-egy embert, egy betegtársat, vagy éppen orvost vagy ápolót, akinek spontán beszélhettem a hitemről. S amíg más felüdült, magam is felüdültem. Talán soha, de soha nem találkoztam volna azokkal az emberekkel, akikkel ott a kórházi ágyon hozott össze a jó Isten. Nem lettek volna olyan tapasztalataim, hosszú távú kapcsolataim, ha egészséges mindkét lában. Nem véletlen, hogy Isten ma reggel arra kér, hogy minden körülményben legyél hálás.
Van egy megható történet – Az élet Játéka címmel. Egy kislányról szól, aki árva lett, és az édesapjától tanult módszerrel mindenben igyekezett megtalálni, hogy mi az, amiért hálás lehet. Ez volt az ő játéka. Ha van egy kis időd, nézd meg ezt a kedves kis filmet, nem bánod meg. Aztán kezdd el Te is még ma játszani ezt a játékot. Hidd el, úgy bele lehet jönni, hogy játékosan egyszerű lesz. Nem kell tovább görcsölnöd azért, hogy hálás légy!
A mai nap Igéje tehát: Hála – mindenért!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia