Hit kontra hitetlenség



Úgy van: azok hitetlenségük miatt törettek ki, te pedig a hit által állsz. Ne légy elbizakodott, hanem félj!

Pál levele a rómaiakhoz 11,20 (UF)



A szelíd és a vad olajfa hasonlatáról olvashatunk itt. Mindenki csak hit által maradhat meg ott ahová eljutott. A hit borzasztó fontos alkotóeleme az életünknek. Jól tudjuk ezt, és mégis beszélni kell róla. Nap mint nap kérdőjelek tömegére kell a válaszokat megadjuk, és ugyan próbálunk emberi eszközökkel megoldást találni ez mégis gyakran nagyon nehéznek bizonyul.

„Azok a hitetlenség miatt törettek ki…” Azt hiszem, egyikünk sem szeretne azok közé tartozni, akik a hitetlenség miatt kizárást kapnak az Úr dicsőségéből. Ellenben állni szeretnénk, nem görnyedezve roskadozó térdekkel, hanem egyenes és megingathatatlanul. Ezt csak hit által tudjuk megtenni. Akinek van hite, az teszi a társadalom az emberiség számára hasznossá.

Egy ötletet szeretnék adni: sokszor látjuk, hogy fiatalok lézengenek az utcákon. Mit gondolunk miért? Természetesen azt mondjuk, hogy: „minden ember a saját szerencséjének a kovácsa”. Semmi nem érdekli őket, senkivel nem akarnak beszélni, tanulni nem akarnak, dolgozni utálnak. Elfogyott a reményük, ha egyáltalán valaha is megismerkedtek ezzel a fogalommal. Te, aki hittel rendelkezel és általa állsz, menj, és add tovább a hitedet. Szép és jó dolog, hogy nagy hited van bizonyos dolgokban, add tovább a hited. Látod hogy mások elesettek gyámoltalanok, állítsd fel őket, adj nekik hitet, reménységet és ezt tedd úgy, hogy először is megértést tanúsítasz felé, és a kioktatás helyett halk csendes tanácsokkal segítenéd őt az Úr felé.

„Ne légy elbizakodott”, sose gondold, már nem juthatok tovább. Sose hidd azt, hogy a hitnek oly magas fokán állsz, hogy onnan már mindenkire csak lenézni tudsz. Ha megszakad a hited forrás, egész egyszerűen olyan leszel, mint egy félre dobott parázs. Még egy darabig pislákolsz, de lassan kialszol.

Mindenkinek kívánom, hogy sose gondoljuk azt, hogy mostmár hátradőlhetünk. Sose gondoljunk arra, hogy nekünk már a Szentírás nem tud újat megtanítani.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia