Álmatlan éjszakák

„Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!”
4. zsoltár 9. verse

Egyszer megkérdezte egy idős ember a barátját:
– Te hamar elalszol?
– Hát hogyne – hangzik a válasz –, elszámolok háromig, és már alszom is.
– Háromig, hát te nagyon szerencsés vagy – csodálkozik irigykedve a másik.
– No jó, be kell vallanom, néha fél négyig is.


Vajon csak az idősek problémája a rossz alvás? Sajnos nem. Sokszor vagyok úgy én magam is, hogy ha éjszaka fölébresztenek a gyerekek – sajnos ez olykor-olykor előfordul –, utána nem tudok visszaaludni. Beindul az agyam, és elkezd zakatolni a hétköznapi problémák körül – és ilyenek mindig akadnak.

A 4. zsoltár Dávid király egyik álmatlan éjszakáját írja le. Szorult helyzetéről beszél (2. vers), és arról, hogy bizonyos emberek – feltehetően miniszterei és tanácsadói – csúnyán megrágalmazták (3. vers). Ezek a politikusok avval vádolták Dávidot, hogy ő felelős az országban kilátásban levő (vagy már esetleg bekövetkezett) szűk termésért (7-8. vers). Egy ilyen heves tanácskozás utáni este Dávidnak minden oka megvolt rá, hogy nyugtalan alvás elé nézzen.

Világunk különböző agytompító stratégiát dolgozott ki, melyek segítenek valahogy átvészelni a hasonló szituációkat. Különböző nyugtatók és altatók, tévé, rádió, mind a kellemetlen éjszakák könnyebb átvészelését szolgálják – de nem vagyok benne biztos, hogy ezek a legegészségesebb módszerekhez tartoznak.

Dávidnak más megoldási javaslatai vannak – és nem csak azért, mert 3000 éve még nem volt rádió.
  1. 1.   Legelőször is tisztázza a saját helyzetét (4. vers). Az ember nem egyedül hánykolódik a végtelen világegyetem egyik elhagyatott ágyában, mert tudnunk kell, hogy Isten ott virraszt mellettünk. A nyugodt alvás első titka az a gondolat, hogy nem vagyunk egyedül.
  2. 2.   Másodszor Dávid felszólítja tanácsadóit és saját magát, hogy higgadtan gondolják végig a válságos szituációt (5. vers). A rossz emberi kapcsolatokkal – amelyek bizonyára a legnagyobb arányban felelősek az álmatlan éjszakáinkért – nem az a legnagyobb baj, hogy eltérő véleményeink vannak, hanem hogy nem tudjuk higgadtan elfogadni ezeket az eltérő véleményeket. A nyugodt alvás második titka, hogy fogadjuk el a másikat olyannak amilyen.
  3. 3.   Végül pedig Dávid tisztázza Istennel való kapcsolatát (8-9. vers). A király a válságos politikai szituációban is képes meglátni azt a bizonyosságot, azt a békességet, sőt azt az örömöt, amit csak Isten adhat. A nyugodt alvás harmadik titka, az élet pozitív szemlélete.


Nem biztos, hogy a Dávid által felvázolt stratégia mindig és azonnal hat, de hosszú távon mégiscsak a nyugodt éjszakáink egyedüli záloga. A mai nap végén, az ágy szélén ülve, érdemes még egyszer végiggondolni, az alvásunk nyugalma nem a problémáink intenzitásától, hanem az Istenbe vetett bizonyosságtól függ.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet