Nyugalom...

„A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.”
Példabeszédek könyve 15:1

Gondolataid csak úgy szórják a szikrákat, és legszívesebben az Istennek elpanaszolt dühödt érzelmeidet a másik arcába irányítottad volna. Legszívesebben mondtad volna, csak mondtad volna, az istentisztelet hangulata úgy is régen elszállt belőled. Most már tudnád, hogy mit vágj a másik fejéhez, ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét. Betáraztad a válogatott kifejezéseket, hozzáadtad hordónyi puskapor-dühödet, és világgá kiáltanád a benned felgyülemlett indulatot. 

Mert igazad van. Neked van igazad. A másik a szűk látókörű, a másik mér kettős mércével, a másik az érzéketlen, a másik a hibás, és neked is jogod van elmondani a véleményedet, amit talán nem tűr el a nyomdafesték. Neked is jogodban áll visszavágni, haragudni, szabadjára ereszteni dühödet, mint az évszázadok bezárt hétfejű sárkányát. Megteheted. És meg is akarod tenni. 

De mondd, barátom, mit érsz el vele? Mit érsz el a másik felé hányt kiáltással, amire csak újabb kiáltás a válasz? Mit érsz el az átkokkal, haraggal, gondosan megformált sértésekkel? Nem veszed észre, hogy ugyanazt teszed a másikkal, mint ami neked sebet okozott? Ugyanúgy megbántod, ugyanúgy nem veszed emberszámba, ugyanúgy nem szereted őt. És a körnek soha nem lesz vége, csak egyre jobban kígyózik lefelé a keserű kapcsolatok mocsarában. 

Ma reggel Isten azt kéri tőled, hogy dönts másként! Ma reggel tanuld meg tőle a higgadt válaszok művészetét! A kedves ám méltóságteljes beszédet. Tanuld meg tőle a szeretet kommunikációját, ami nevén nevezi a bűnt, de kezet is nyújt a helyreállításhoz. 

Tanuld meg Jézustól a legjobb választ, és ne a visszavágáson törd agytekervényeidet! Hagyd a bántást, haragot, sértést! Hagyd ott a régi utat! Válaszd Jézus módszerét, és tanulj meg a szeretet nyelvén beszélni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet