A bölcsesség lényege



„Íme az Úr félelme a bölcsesség, és a gonosztól való eltávolodás az értelem.”
Jób könyve 28:28.
Amikor ma reggel ezt az Igét olvastam, eszembe jutott egy kép. Gyerekeket táboroztattunk a Bakonyban és magunkkal vittük kiskutyánkat – palotapincsi és tacskó keverék. Kis testű kutya, játékos és harcias. Ha a kerítésen belül látott egy nagytestű mérges kutyát, addig hergelte, amíg fel nem bőszítette és majd szétszedte a kerítést. Egyszer azonban nagyon megjárta. A kerítésen volt egy nagy rés, és a hatalmas kutya kijött, a többit nem részletezem. Nagy nehezen szabadítottuk ki Morcit a karmai közül.
Ez a kép jutott eszembe, amikor ma olvastam, hogy az az értelmes dolog, ha eltávolodunk a gonosztól. Van, aki szeret játszani a bűnnel. Erősnek gondolja magát, mint a mi kiskutyánk. De a bűn az nem játék. Nagyon könnyen megbosszulhatja magát.
Van, aki azt mondja: én akkor hagyom abba ezt vagy azt a rossz szokásomat, amikor akarom. Hát ez sajnos nem igaz. Amikor már egy szokás eluralkodik az emberen, néha vért verejtékezve tudja csak abbahagyni, ha egyáltalán sikerül.
Ne játssz a bűnnel! Igazán akkor leszel értelmes, ha messze elkerülöd még a kísértési pontokat is. Ne azt próbálgasd, hogy milyen közel mersz menni a bűnhöz – és még mindig nem árt neked, hanem távolodj el tőle olyan messzire, amennyire csak lehet.
Ne mond azt, hogy csak most az egyszer kipróbálom…
Csak egyszer megyek bele ebbe a kapcsolatba…
Csak egyszer kóstolom meg…
Ha igazán bölcs szeretnél lenni, akkor legyen jelszavad: Mit tenne Jézus?
Gondolkodj el ezen ma, hogy igazán értelmes lehess!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia