Ne engedj a bűnnek!



„Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, ne engedjetek kívánságainak! Ne adjátok oda tagjaitokat a gonoszság fegyvereiként a bűnnek, hanem adjátok oda magatokat Istennek, mint akik a halálból életre keltetek, és adjátok tagjaitokat az igazság fegyvereiként Istennek! Mert a bűn többé nem uralkodik rajtatok, mert nem a törvény alatt, hanem a kegyelem alatt vagytok.” 
Rómaiakhoz írt levél 6:12-14.
Jó reggelt! Nem tudom, szeretsz-e korán reggel éhgyomorra definíciókat alkotni. Ugyanis tisztáznunk kell, mi is az a ’bűn’.
Lássuk csak a két legáltalánosabb megfogalmazást. Egyik jelentése a céltévesztés. Valaki a régi időkben célba lőtt és elvétette, ez volt a céltévesztés. A másik, hogy a bűn a törvénytelenség. Amikor a törvény előírásait áthágod és így vétesz a szeretet-parancsolat ellen.
Mi döntjük el, hogy melyik úton akarunk járni.
Hadd írjak le egy mai példázatot. Volt egy fiatalember, akit a szülei gondosan neveltek. Mivel gyógyszerészek voltak, úgy gondolták, hogy fiukat is erre a pályára terelgetik. Ő jól is tanult. Szerette azokat a tantárgyakat, amelyek fontosak voltak ahhoz, hogy gyógyszerész legyen.  Jelessel érettségizett és felvették az egyetemre. Ott is jól tanult. Eredeti gondolatai voltak. Professzorai úgy tekintettek rá, mint a jövő ígéretére, akire nagy jövő vár. Amikor végzett, szívesen vették volna, ha tanársegédként folytatja az egyetemen – szerény fizetésért. Ugyanakkor egy kétes hírű ismerőse is felajánlott egy munkát egy droglaborban. Új „szereket” kellene kikísérleteznie. A fizetés az előbbi többszöröse. Vívódott. És végül a pénz győzött.
Egy darabig boldognak látszott, de igazán – nem aludt jól, és félelmei voltak. Egy napon a rendőrség felgöngyölítette a drogüzletet és a fiatalember börtönbe került. Céltévesztett, elrontott volt az élete és a törvény útjáról is letért. Világosan látta, hogy rossz döntése sodorta egyre mélyebbre a bűnbe, és teljes kiszolgáltatottá vált.
Ma egy új nap áll előtted. Bizonyára döntéseket is kell hoznod. Kívánom, hogy jó döntést hozz! És akkor biztos, hogy szép napod lesz!
(Gyürüs István)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia