Élet vagy halál?

„Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.”
Példabeszédek könyve 18:21

Csak egy szó volt, semmi több. Csak egy elejtett mondat, egy elmormolt töredék, de a hatása felbecsülhetetlen. És szeretnéd visszaforgatni az idő kerekét, szeretnéd másként szabadjára engedni gégéd fogságából a hangokat, valami egészen mást formázni belőlük, mint ami kiszökkent a nagyvilágba. Szeretnéd az ellenkező hatást elérni, mert már annyiszor megbántad. Csak egy szó volt, egy elejtett mondat, semmi több. Mégis a nyomában sebek, könnyek és összetört kapcsolatok. 

Csak egy szó volt. Ismét semmi több, és megdöbbentett a rá kapott reakció. Nem számítottál ekkora örömre, ennyi életre, nem gondoltad, hogy mindez hatalmadban áll. És mégis, a kiejtett mondattöredék olyan volt, mint egy éhezőnek egy szelet friss kenyér. Olyan, mint a fáradt vándornak egy hűs vizű forrás, amely új erőt ad testnek és léleknek. Csak egy szó, semmi több. 

Csak néhány szó, de egész más a történet folytatása. Élet vagy halál? Mindkettő a birtokodban van. Szavaid hozhatnak örömöt, békét, erőt, megnyugvást, de lehet bennük keserűség, kiábrándultság, harag és halál. Hatalmas a felelősséged, és ezt most nem ruházhatod át másra. Most nincs az a kifogás, hogy milyen családból jöttél, milyen példát láttál magad előtt, mert ezeket a szavakat te engedted útjukra. Mert ember vagy, felnőtt, aki választhat élet és halál között. 

Ma reggel Isten azt kéri tőled, hogy először dönts. Élet vagy halál? Melyik kell neked és melyiket akarod képviselni a mindennapokban, minden tetteddel, kimondott és elnémított szavaddal? Melyiket választod? 

Dönts ma reggel és mától fogva minden reggel jól, dönts teljes felelősséged tudatában! Dönts az élet mellett, és add ezt tovább szavaidban másoknak is! Adj erőt, adj reményt, adj életet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet