Gyöngyöm


"Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedõhöz, aki igazgyöngyöket keres.
Aki találván egy drágagyöngyre, elméne ès mindenèt eladván amije volt, megvevè azt."
Mátè 13:45-46

Tudod-e mi az igazgyöngy? Az igazgyöngy biológiai alapon képzõdõ (ún. Biogén) féldrágakõ, amit egyes puhatestûek, tengeri csigák, tengeri- és folyami kagylók választanak ki magukból. Méretük a pár miliméterestõl a mogyorónyiig terjed. Alakjuk általában szabályos gömb, de néha hordó, csepp, vagy szabálytalan forma. Színük attól függõen változik, hogy mennyi szerves anyagot tartalmaznak. Lehet fehér, kékesfehér, sárgás, de találtak már barnát és feketêt is. Felületük színjátszó.
Értékük nagy. 1934-ben a Palawan szigeteken találtak egy különleges darabot.

 "Allah gyöngye" 23 cm hosszú, 13 cm széles. Tömege 6,35 kg. A jelenlegi értéke 35 millió €. Ma már a gyöngyöt termesztik, de Jézus korában a gyöngyhalászok életük kockáztatásával hozták fel azt a mélybõl, akàr 7-22 méterrõl is. A Vörös-tenger partvidéke igen veszélyes helynek számított a kalózok és a cápák miatt. A példázatban szereplõ kereskedõ tehát egyáltalán nem élt könnyû életet. Mivel akkoriban kevés példànyt találtak, nagy szerencsének számított, ha valaki rálelt egy igazira. A mi kereskedõnk ezért siet mindenét pénzé tenni, hogy mielõbb az övé lehessen a kincs. A példázat értelme szerint Isten országa keresi a szolgája által a befogadásra váró kincseket. Így a kereskedõ nem mást jelképez, mint magàt Jézust. Az igazgyöngy pedig azokat a megváltottakat jelképezi, akik igazi kincsként végül a.mennybe jutnak. De valamit itt nem értek. Ugye Jézus Krisztus mindenkiért meghalt? (Jn 3:16) Akkor ez azt jelenti, hogy Õ, mint az Isten országának kereskedõje minden emberben, függetlenül attól, hogy milyen életet élt addig, igazgyöngyöt, igazi értéket lát. De ez nem tévedés? Hogyan lehetne minden ember egyformán nagy értékû az Isten szemében, hisz a szívünk mélyén ott rejtõzik a gonoszság, a bûn?

Hát pontosan ezért beszélt az Úr az igazgyöngyrõl. Tudod, hogy keletkezik? Egy parazita, vagy egy éles, sérülést okozó idegen test bejut a védelmet jelentõ páncél alá. Hogy ne tudjon nagy bajt csinálni, a kagyló "sírni" kezd és ezzel vonja körül. Egésszen addig teszi ezt, amig ártalmatlanná nem válik, így születik az igazgyöngy. Tudod, a bûn, a gonoszság behatolt szívünk páncélja alá. Ha minden rosszat, amit megéltél, megélsz a szeretet könnyeivel, a megbànàs könnyeivel ölelsz körbe, akkor Jèzusnak igaza van: valódi gyöngy vagy az isten szemében!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet