Jézus, mint családtag

„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, (...) tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Máté 28:19-20

Nincs finomabb, mint a frissen sült kenyér illata. Nemrég mi is sütöttünk két és fél éves kisfiammal. Amint ezt megtudta, hozta a kis székét, odatolta a konyhapulthoz, kérte a kötényét és lelkesen mondta: „Én is segítek, Anyuci!” Egy darabig csak nézte, aztán ő is elkérte az edényt és gyúrni kezdte a tésztát. Nagyon aranyos volt, hiszen minden mozdulatomat igyekezett leutánozni, megtanulni. Ahogy őt néztem, amint a tésztát gyúrja, eszembe jutott, hogy valamikor évekkel ezelőtt én is így néztem édesanyám és nagymamáim kezét, ahogy a kenyeret dagasztják, aztán én is kaptam egy kis nyers tésztát, és kipróbálhattam „az ellesett új fogásokat”.  Akkor, ott egy kis tanítvány voltam, aki ezektől a nagyszerű háziasszonyoktól próbáltam ellesni a sütés fortélyait. S talán sok mai háziasszony hasonlóképpen, valakinek a tanítványaként kezdte „pályafutását”.

Ilyen a Krisztus követés is. A tanítvánnyá válás nem meghatározott óraszámhoz kötött, mondjuk, ha minden nap 9 órától 17 óráig Krisztus tanítványai vagyunk, akkor olyanokká leszünk, mint Ő, hanem együttélés. Ebben a szeretetteljes együttélésben tanulunk meg mindent, ami a keresztény élethez szükséges. S ha magunkévá tettük azt, amit Jézus mondott nekünk, elmegyünk, s a magunk során mi is segítünk másoknak tanítvánnyá válni, megtanítva nekik is azokat a dolgokat, amiket Jézus parancsolt nekünk.

Régen sok esetben a tanítvány együtt élt mesterével. Szinte családtag volt. Az együtt élés sosem könnyű. Nem hiába mondjuk: „Lakva ismerni meg az embert”. Olyan dolgokat hozhat napfényre, amelyekről még sejtésünk sem volt. De ha sikerül ezeket feldolgozni, rendezni, tanulni belőlük, jellemünk nemesebb lesz.

Ha valakivel egy családban élsz, megismered és igyekszel kedvében járni. Ha tudod, mi az, ami örömöt szerez neki, megteszed.

Ha Krisztus a családtagod, megismered, megtudod mi az, ami számára fontos (parancsolatok) és igyekezni fogsz azok megvalósításával kedvében járni.

Jézus az én családtagom is. Mit tanulok tőle? Sok mindent. De talán a legfontosabb dolog: önzetlenül szeretni.

Van valaki, aki téged önzetlenül szeret, és arra kér: szeresd te is önzetlenül ma társadat, szomszédodat, munkatársaidat és azt az embert, aki talán nem bánik veled a legszebben. Nem könnyű kihívás, de nem leszel egyedül. Jézus veled lesz. És sikerülni fog!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia