Jézus békét ad

„Jöjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.”
(Máté evangéliuma 11. fejezet 28-30. vers)

Jól ismert Ige mellett hadd álljon ma egy jól ismert keresztény ének kevésbé ismert története, mely élő bizonyítéka annak, hogy Jézus békéje megtanulható és az élet legnagyobb viharai közepette a lázadás helyett, dicséretre ösztönöz.

Horatio Spafford gazdag Chicagói ügyvéd és ingatlan-befektető volt. 1871-ben a nagy tűzvészben mindene odaveszett. Így, családjával úgy döntött, hogy áthajóznak az öreg kontinensre.

A terv az volt, hogy felesége, Anna és négy lányuk az S.S. Ville Du Havre nevű hajóval útra kelve előre mennek, míg ő üzleti ügyeit elintézi. Ám a hajó sohasem érkezett meg Európába, mert egy ütközés következtében elsüllyedt.

Anna túlélve a katasztrófát a következő táviratot küldte: „Megmenekültem… Egyedül.” Mikor Horatio utána hajózott, és látta a roncsokat, akkor született meg szívében ez a himnusz:

Ha Isten békéje lakja szívemet
bár dúlhat vihar ellenem,
Nagy hittel szívem zengi ez éneket:
az Úrban, az Úrban jó nekem! 

Az Úrban jó nekem,
Az Úrban, az Úrban jó nekem. 

Ha rámtör a Sátán és elém hálót vet,
e szó ragyog rám fényesen:
Már Jézus értem mindent elvégezett,
vére megtisztított teljesen... 

Az Úrban jó nekem,
Az Úrban, az Úrban jó nekem. 

Bűnöm terhét Jézus hordta, a Bárány,
Nem hagyta azt rajt' lelkemen,
Meghalt értem ott, ama kínkeresztfán.
Őt dícséri hát ez énekem. 

Az Úrban jó nekem,
Az Úrban, az Úrban jó nekem.

Ezt a szöveget Philip P. Bliss zenésítette meg 1876-ban. A dallamot a hajó után Ville Du Havre-nak nevezte el. És először ő maga énekelte el egy lelkipásztoroknak szervezett találkozón.

Majd egy hónappal később Philipp és felesége vonattal tartottak Chicagóba. Azonban a híd, melyen a szerelvény haladt, leszakadt és a mélybe zuhantak. Neki sikerült ugyan kijutni a kocsiból, de párja a lángoló vagonban rekedt. Visszament, hogy kiszabadítsa, végül mindketten halálra égtek.

Horatio és Anna életének megpróbáltatásai sem értek véget. Mert egy fiuk született ugyan, de hosszas betegség után 4 évesen meghalt. Végül Jeruzsálembe költöztek, ahol megalapították az American Colony nevű segélyszervezetet és árvaházat. Legkisebb lányukat Grace- nek (kegyelem) nevezték el.

Így kísérje végig napodat Horatio himnusza; melyet, ha lehetőséged van hallgass meg Wintley Phipps előadásában!

http://www.youtube.com/watch?v=OXbM8rgiIM4

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia