Állj ki mellette!


„Űzd el a csúfolódót, és elmegy vele a viszály is, megszűnik a veszekedés és a gyalázkodás!” 

Példabeszédek könyve 22:10.

Megfigyeltem, ha egy csoportban vagy közösségben van egy nagy-hangú személy, aki ha kell, ha nem – hangoztatja véleményét bárkiről vagy bármiről, a csoport tagjai felzárkóznak mögé. Még akkor is, ha pár perccel előbb teljesen más volt a véleményük. Egy erőteljes személy képes akár egy nagy csoport embert is befolyása alatt tartani – csupán határozott kiállásával, erős hangjával, meggyőző szavaival.
Aztán amikor hazamész, vered a fejed a falba – hogy lehettél ennyire gyáva, hogy olyasmi mellett bólogattál, amivel nem is értesz egyet?
Bizony, nehéz az árral szemben úszni.
De tégy egyszer próbát!
Valaki nagy hangon ócsárol valakit. Mindenféle igaz, félig igaz és teljesen valótlan dolgot állít róla. Te is ismered ezt a személyt. Próbáld az agyadban összeszedni ennek az illetőnek a pozitív tulajdonságait – és állj ki mellette. Kezdd úgy a mondatot: „Sok igazság van abban, amit most hallottunk, de ritkán lehet ilyen kedves, adakozó, jó modorú, szerény, barátságos… személlyel találkozni, mint ő.” Persze, csak olyanokat állíts, ami igaz!
Figyeld meg, hogy a csoport kettéválik. Sokan fognak a Te oldaladra állni – és a csúfolódó, a rosszindulatú rágalmazó szedi a sátorfáját.
Próbáld ki.
Én már többször megtettem.
Szinte mindig bejött.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet