„A csend beszél tovább...”

„Aki vigyáz a szájára és a nyelvére, életét őrzi meg a nyomorúságtól.”
Példabeszédek könyve 21:23

Hallgatni arany. Isten két fület adott nekünk és egy szájat, mert kétszer annyit kellene hallgatnunk, mint beszélnünk. És mondod, mondod a jobbnál jobb közhelybe forduló szólásokat. De közben még mindig beszélsz, és nem bírod abbahagyni. Mert az agyad pörög folyamatosan, nincs szünet, nincs megállás, és közben muszáj szavakba önteni a kusza gondolatokat. Muszáj. És beszélni kell mindig. Beszélsz reggel, beszélsz a buszon, beszélsz, mert ez a munkád, egy nap talán több órát is telefonálsz, hazamész, és csak beszélsz a Kedvessel, aztán beszélsz a neten, beszélsz az ima alatt, szünet nélkül, és megesik, hogy a sort álmaidban is folytatod. 

Közben pedig félsz a csendtől, mert talán valami újat és rémisztőt hozhat számodra. Félsz egyedül maradni a nagy némaságban. Félsz hallgatni ima közben, mert talán meghallhatsz egy olyan választ, ami nem fog neked tetszeni. Félsz hallgatni valaki mellett, mert kínos a csend, nem tudsz mit kezdeni vele, és csak feszélyezetten fészkalódsz, míg végül kibukik belőled az újabb monológ. 

Pedig szükséged van a csendre, arra, hogy megtanulj hallgatni. Túl sokat beszélsz, és kevés esélyt, lehetőséget adsz másoknak, Istennek. Sorolod a kéréseid, néha egy kis hála és bűnbánat, bocsánatkérés is belefér, de az ámen után már fel is pattantál, mert az idő rohan, és te nem maradhatsz le. 

A mai igén keresztül Isten hív, hogy tanulj meg hallgatni. Tanuld meg értékelni a csendet, a némaságot, és amint hozzászoksz, nem is lesz már olyan kellemetlen. Füled végre kinyílik olyan dolgok felé, melyeket eddig képtelen voltál észlelni, és megismered a csend hangját. 

Tanulj meg hallgatni, és életed kinyílik egy új dimenzió felé, másként fogod látni a világot, és jobban észreveszed majd a körülötted élőt. Tanulj meg hallgatni, és ez megőriz a nyomorúságtól, az elfásulástól, a felszínességtől!

Tanulj meg hallgatni, figyelni a másikra, figyelni Istenre, a csendre, és felfedezed majd az élet új oldalát!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet