Ha megdobnak kővel...

„Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is.”
Máté evangéliuma 5:38-39

Elszámolsz magadban 5-ig. Aztán 10-ig. 100-ig. Nyelsz egy nagyot, próbálgatod megrántani a válladat, venni egy mély levegőt a lehető legnyugodtabban, és emelt fővel továbblépni anélkül, hogy visszavágnál. Kezed lassan kezd felengedni az ökölnyi szorításból, idővel szívverésed is nyugodtabbá válik, és már a szád széle sem remeg az idegességtől. És úgy érzed, most sikerült. 

Sikerült győznöd. Sikerült nem visszaütnöd. Sikerült fékezned az indulataidat, és nem nekiugrani ellenfelednek, hogy kikapard a szemét, pedig megérdemli. Ó, de még mennyire is... Szavai rosszabbak voltak, mint egy jól irányzott pofon. Mintha egyszerre ütötték volna ki szemedet és néhányat a fogaid közül, mintha maga Bud Spencer osztott volna rád egyet a hangzó ütésekből. De Te... De Te nem ütöttél vissza, és kezed már mozdul a saját vállad felé, hogy megveregesd, mert igenis megérdemled. Mert Te jó voltál. 

Isten előtt azonban még nem sokat tettél. Igen, jó, hogy nem ütöttél vissza, de ez még csak a nulla. Az a nulla, ahonnan Ő szeretne pozitív irányba elmozdítani téged. Szeretné, ha többet tennél a nem-visszaütésnél, annál, hogy nem vágsz oda különös figyelemmel megválogatott átkokat szórva a másik felé, annál, hogy nem adod neki azt, amit szerinted megérdemelne, annál, hogy nem azt teszed, amit ő tett veled. 

Isten szeretné, ha a semminél többet tennél. Ahelyett, hogy az átkokat lenyelnéd, mondj áldást! Ahelyett, hogy teljes erődből azon küzdenél, ne vágj oda, mondj valami pozitívat a másik felé! A vissza-nem-ütés lendületét alakítsd át egy öleléssé! Tedd meg a második mérföldet, adj többet annak, aki elvett tőled valamit. Adj életet a közömbösség helyett, adj reményt, és cselekedj másként! 

Kövesd Isten példáját, aki többet tett annál, mint hogy nem törölte el a lázadó Embert a Föld színéről, és elküldte egyetlen Fiát, hogy megváltson téged és engem a bűn hatalmából. Kövesd az Istent, aki nem a második, hanem a sokezredik mérföldet is megtette az Emberért, és ha kell, nem tántorodik el még egytől azért, hogy megmentsen téged. Hát szerezz be egy jó túracipőt, és készülj fel a második mérföldre Vele! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia