Van már Orvosod az új évre?


„Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat, hanem hogy a bűnösöket hívjam arra, hogy változtassák meg gondolkodásukat és térjenek vissza Istenhez.”
Lukács evangéliuma 5,31-32


Mindenki ült már váróteremben. A háziorvosom nagyon népszerű a városunkban, ezért az átlagosnál is többet kell várni, hogy a beteg bejusson a rendelőjébe. Nagyon sokszor megfogadtam már, hogy orvost váltok, mert nem ritka, hogy egy egész délelőttöt vírusok társaságában kell töltenem betegség esetén. Aztán amikor kifelé jövök a doktor ajtaján, mindig megváltozik a véleményem. Megérte várni, nekem van a legjobb háziorvosom!
Hogy mit gondolunk egészségről, betegségről, szoros összefüggésben van az életről, mint Isten ajándékáról alkotott fogalmainkkal. Van, aki eltékozolja az egészségét, míg más talán éppen isteníti azt. Így van ez a lélek dolgában is. Aki számára nem érték az örök élet, fel sem fogja, hogy „beteg”.
A Jézustól olvasott idézet egyszerűen kijelenti: Istennel való kapcsolatunk helyreállításának feltétele, hogy betegségtudatunk legyen. A modern orvoslás nagyszerű vívmányai ellenére van betegség, amelynek legyőzésére nincs pirula. Ezt a betegséget a Biblia BŰN-nek nevezi. Lehet akkor egyáltalán reménységünk? Jézus válasza egy igen egyszerű gyógymódot javasol: „változtassák meg gondolkodásukat és térjenek vissza Istenhez.” De hát megváltoztathatja-e bőrét a szerecsen, vagy a párduc a tarka szőrét? (Jer 13,23)
A válasz igen is meg nem is. Nem, mert fizikai képtelenség Münchausen báró módjára önmagunkat megmenteni a bűn halálos „betegségéből”, és igen, mert a változáshoz elegendő mindössze egy elhatározás. Miután tudatára ébredtünk valós állapotunknak, alázattal megkérjük az orvost, hogy gyógyítson meg minket.
Az emberiség orvossága tehát maga az Orvos, aki elveszi a világ bűneit: JÉZUS!

2013. január elsejét írunk. Eltelt egy év, s ki tudja hányszor nem mentünk az Orvosunkhoz, amikor kellett volna. Azt kívánom minden kedves olvasónak, hogy ebben az új esztendőben ragadjuk meg az alkalmakat és kopogtassunk be Hozzá minden nap.




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet