Mennyibe kerül?


Meglássátok annakokáért, hogy mimódon okkal járjatok, nem mint bolondok, hanem mint bölcsek: Áron is megvegyétek az alkalmatosságot, mert a napok gonoszok.
Efézus 5,15-16

A kérdések közül talán ez a leglényegretörőbb, leggyakorlatiasabb, amit felteszünk mostanában. Vagyis ez a lényeg. A választól függ, hogy mit lépünk. Sok ember jó sok pénzt hajlandó fizetni olyan tanácsokért, amik segítik őt az üzleti életben, megóvják a rossz lépésektől. Egyre népszerűbbek az életmódtanácsok is, hiszen kifizetődő hallgatni rájuk; és egyre több ember érdeklődik az életvezetési, szervezési útmutatók iránt. Kelendő lett a bölcsesség és nem is adják olcsón.

Mivel világunk nagyon anyagiassá vált, azt gondoljuk, hogy ami ingyen van az már nem is értékes. Ez alatt konkrétan azt értjük, hogy amiért nem kell fizetnünk, az nem lehet igazán jó. De tévedünk, ha a Bibliáról van szó. Isten Igéjéhez bárki hozzáférhet, szinte ingyen. Mégis ezernyi könyv és hiteles író állítja milyen sok értékes tanáccsal szolgálhat, és valóban Ő ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt a nagy tudósoknak. (Dn 2,21)
Habár nem kell pénzt adnunk érte, az Isten bölcsessége azonban mégis drága tudomány. Lássuk, mibe kerül!

Először is időbe. Ha Teremtőnktől szeretnénk tanulni, arra időt kell szánnunk. Sőt ezzel kell kezdenünk a napot (Zsoltár 63,2: Isten! én Istenem vagy te, jó reggel kereslek téged; téged szomjúhoz lelkem…”). Szükségünk van rá naponta, mint mindennapi kenyerünkre, ha a bölcsességben is növekedni szeretnénk úgy, mint ahogy testünk az ételből épül újjá. (Máté 4,4: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik.)

Másodszor alázatba. Sokan kérnek tanácsot, de szeretnek válogatni abban, amit kaptak a maguk ízlése szerint. Így azonban még mindig saját eszükre hallgatva élnek és Isten áldásai csak részben válhatnak valóra életükben. Ha a teljességet szeretnénk, át kell engednünk az irányítást Urunknak és ehhez alázat kell. Olyan alázat, mint annak a vaknak volt, aki megtapasztalta Jézus gondoskodó szeretetét és soha többé nem akart mást követni. (Márk 10,52: Jézus pedig monda néki: Eredj el, a te hited megtartott téged. És azonnal megjött a szemevilága, és követi vala Jézust az úton.)

Harmadszor gyakorlatba kerül. Mert az Istentől kapott bölcsesség nem csupán kimondott szó, hanem azonnali történés is az életünkben. Ha nem engedjük, hogy így legyen, ha nem ültetjük át Isten tanácsát a gyakorlatba, ha nem engedelmeskedünk neki, akkor az nem változtat semmit sem az életünkön és minden marad úgy, mint azelőtt.

Szeretnél bölcs lenni? Szeretnél okosan élni úgy, hogy nem kell megbánnod döntéseidet? Akkor hallgass Isten tanácsaira! Ne sajnáld az időt, hogy megismerd azokat! Engedd, hogy vezessenek téged gyakorlati módon a mindennapokban!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia