Reménység a reménytelenség ellenére is…

„A reménység Istene pedig töltsön be titeket minden örömmel és békességgel a hívésben, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” Róma 15,13.




„A remény olyan, mint a vér! Amíg áramlik ereidben, addig élsz…!” –olvastam nemrégiben valahol.
Valóban így van! Ha nincs remény az életünkben, nincs is értelme a létünknek! Persze felvetődhet bennünk a kérdés: milyen reményről van itt szó? „Csalfa, vak reményről, mit teremt magának a boldogtalan”???
Nem!!! A biblia Istene nem ilyen reményt ad nekünk! A reménység nem a jövőben beteljesedő valami, hanem akár már ma is a miénk lehet. Sokan ábrándoznak arról, hogy mi lesz ekkor, meg akkor. Az iskolás reménykedik, hogy jól sikerül a felelése, vagy a vizsgája; a fiatal abban, hogy beteljesedik a szerelme; az ifjú házas abban, hogy sikerül megteremteni az élet feltételeit és így tovább….. mindig a jövőben reménykedünk, és amikor oda érünk, akkor csalódunk, mert az ábrándjaink szebbnek mutatták be a helyzetet, mint a valóság!

A bibliai remény nem a jövőt lebegteti meg előttünk, hanem már a jelenben is ott van! Ez azért van, mert nem emberi szándékokat akar megvalósítani, hanem az Isten ígéreteire alapozódik. Az isteni ígéretek pedig bizonyosak, arra  rátehetjük az egész életünket! Pál apostol azt mondja, hogy „akik Istent szeretik, minden javukra van..” Róma 8,28. Nekünk egy olyan Istenünk van, aki jól tudja, mire van szükségünk és meg is adja azt nekünk a kellő időben. Ezért bizalommal tekinthetünk a jövő felé, mert már a jelenben átélhetjük az Isten hatalmát életünkben.

Így tehát a reménység visszahat ránk! Betölt bennünket örömmel és békességgel, mert egy olyan sziklaszilárd bizonyosságot ad, amely boldoggá teheti akár a mai napunkat is. A hívő ember nem abban különbözik a hitetlentől, hogy őt elkerülik a bajok, problémák, hanem abban, hogy a nehézségek ellenére sem adja fel, mert tudja, hogy Az, Aki az ígéretet tette, meg is cselekszi azt, ami javára válik!

Így kívánok mindenkinek mára egy reményteljes szép napot!

Kormos Tivadar

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia