Józanság, ellenállás a bűnnek

"Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok ellene a hitben szilárdan, tudván, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban."

Péter első levele 5:8-9

A saját, nekünk rendelt bolygónkon élünk, csak egy idegen trónbitorlóval a nyakunkon. Az összes automatizmus, ami ezen a bolygón érvényes, ennek a bitorlónak az ajándékkosarából került elő.

A kenyér mindig a vajas felére esik. Ha elrontottál valamit, az biztos akkor történik, amikor a legnagyobb szükség van rá. A szántóföld édese a gyom, a búza pedig a mostohája. A munka sokszor a verejtékes fáradság ellenére sem hozza meg a termését. Erőkifejtés nélkül csak gaz terem. A születés pillanata a haldoklás kezdete. Elrontani könnyű, helyrehozni sok esetben lehetetlen. Egy hógolyó lavinát okozhat. A vér nem válik vízzé.

Ilyen törvényeket okozott a bűn a Földön. Mi pedig ezt tanultuk és szoktuk meg, sokszor talán annyira, hogy már el sem hisszük, hogy egyszer lesz ebből is szabadulás.

A józanság azt jelenti, hogy ne várd el itt ezen a bűnnel megfertőzött világon, hogy minden sikerüljön. Ne hidd, hogy azért, mert Istené vagy, mindenben jól lesz dolgod. A józanság viszont azt is jelenti, hogy ne csak a megszokottat fogadd el valóságosnak, hanem a csodát is! Hidd el, hogy ugyanolyan valóságos a Vörös-tenger kettéválása, mint az, hogy a leejtett pohár eltörik - csak az előbbi nem olyan gyakori. A józanság azt jelenti, hogy tudod, hogy nagy ellenség harcol ellenünk, de Aki velünk van, Ő a legerősebb, mert Ő a Teremtő és minden élő léte Tőle függ.

Az ellenség valóságos és veszélyes, de ha Azzal tartasz, Aki segít nekünk és szeret bennünket, nem kell félni. Az oroszlán általában nem elnyeli, hanem széttépi a prédát. Ami a zsákmányt elnyeli, az a kígyó. Tehát egy olyan ellenséggel állunk szemben, aki elhiteti velünk, hogy erős oroszlán, padig csak egy fogatlan kígyó. Ordít, pedig nincs ereje már, csak ravaszsága maradt. A fára feszített Bárány legyőzte az oroszlánt, így ha figyelsz a Bárány hangjára, a kígyó ravaszsága nem tud becsapni, az oroszlán ordításától pedig nem kell félni.

Eljön a nap, amikor a Bárány végleg elpusztítja a csaló trónbitorlót, hogy örökké a szelídeké legyen a Föld. Addig marad a józanság és az ellenállás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet