A hitből fakadó kérés ereje


„És a mit könyörgésetekben kértek, mindazt meg is kapjátok, ha hisztek.”
(Máté evangéliuma 21. fejezet 22. vers)


Sokan erre és az ehhez hasonló Igeversekre hivatkozva bizonygatják az Istenbe vetett bizalmuk megingását, mondván; Én annyit imádkoztam egy jobb munkahelyért, én úgy kértem Istent, hogy adjon nekem társat, én annyit könyörögtem, hogy a fiam, a lányom megtérjen. És hiába minden, az Isten nem adta meg. Talán nem is létezik.

Másrészről rögtön jön a válasz: Biztos, hogy hittel kérted? Azért nem adta meg az Úr, mert nem könnyek között könyörögtél. Vagy, azért nem kaptad meg, amit kértél, mert nem vált volna javadra.

És valóban fontos, hogy megfelelően értelmezzük ezt az ígéretet.

Először is be kell látnunk, mi csupán azt látjuk, ami a szemünk előtt van. Nem látjuk a dolgok mozgatóját, a szándékot. Például, én csak azt látom, hogy az az ember részegen tántorog az utcán, de nem látom miért került ebbe a helyzetbe. Én csak azt látom, hogy a feleségem ma ok nélkül kiabál velem, de nem látom azt, ami felizgatta érzelmileg.

Ha a menny felé küldött összes imádságot számba tudnánk venni, valószínűleg azt találnánk, hogy többségük a földi boldogulásra irányul. Viszont Isten terve velünk kapcsolatban túlmutat ezen a földi vergődésen. Éppen ezért Ő úgy mozgatja a színfalak mögött az eseményeket, hogy ebbe az örökkévalóság tervébe simuljunk bele. Persze itt is számolnunk kell a szabad választás lehetőségével.

Megadja-e Isten, amit kérünk Tőle?

Életemben sok imát elmondtam már. Volt, hogy csak muszájból, de volt hogy könnyek között. Volt és van sok olyan személy, vagy dolog, amiért naponta imádkozom, és nem látok változást.

De egyet megtanultam; Jézus nem egy kívánságautomata, és az imádság nem a kívánságautomata gombja.

Másrészt Ő mindig meghallgatta a kéréseimet, és bizony sokszor megtapasztaltam (persze csak utólag), milyen áldás volt, hogy nem az és nem úgy teljesedett, ahogy én akartam.

Így amikor most imádkozol, hidd el te is, Isten meghallgatja kéréseidet, és ha mást ad, ezt azért teszi, mert a legjobbat, az örök életet akarja neked és szeretteidnek adni.

Nyújtsd ki Jézus felé a kezed és fogadd el csodálatos ajándékait!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia