A nyugodt élet feltétele

"Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot."
Péter első levele 3:10

Egyszer Szókratészhez nyugtalanul érkezett egyik tanítványa:
- Mester, mondanom kell valamit!
Szókratész nyugodtan kérdezte:
- Amit mondani készülsz megszűrted három szűrőn?
- Miféle szűrőkön?
- Ezeken: az első: amit meg akarsz osztani velem, arról biztosan tudod, hogy igaz?
A tanítvány kissé elbizonytalanodva válaszolt:
- Hááát, nem biztos, hogy igaz.
- A második szűrő: jó az, amit mondani szándékozol?
- Valójában nem - szólt méginkább tétován.
- A harmadik szűrő pedig ez: szükséges-e, amiről beszélni szeretnél?

Igaz, jó és szükséges. Ha ezeket tartanánk szem előtt a hazugságok, a pletykák, a túlzások, a ködösítések, a púderezések első körben tűnnének el a kommunikációból. Ha az lenne mindig a cél a beszédben, hogy jó legyen, ami a szánkon kijön, akkor nem hallanának tőlünk többet csúnya szavakat, bántást, élcelődést, gúnyolást, rosszhiszemű megjegyzéseket. Ha megfogadnánk legalább Szókratész tanácsát, utoljára eltűnne minden, amiről nem muszáj beszélni, csak a szavakkal ütjük el a kínos csendet, utána pedig drága árat fizetünk érte.

A Biblia tele van olyan emberekkel, akik "csak" szavakkal ásták meg a saját szerencsétlenségüket. Ábrahám letagadta a feleségét - azaz egy korábbi adatot vallott be a fáraónak, ezért elvették Sárát. Ha Isten csapásokkal nem avatkozik közbe, nem tudhatjuk, hogyan jött volna ki Ábrahám ebből a csapdából. Csak szavak?

József testvérei eladták Józsefet - és szegény még örülhetett neki, hogy nem ölték meg - de József ünnepi köntösét nem maguk viszik haza az apjuknak, hanem elküldik valakivel. Az azonosítást és az események rekonstruálását az öreg apára bízzák: ők nem mondtak hazugságot, Jákób mondta ki, hogy Józsefet biztosan vadállat tépte szét. Ködösítés, az események elhallgatása.

Az az eseménysor, ami 3000 izraeli halálát okozta a Sínai-hegynél, miután Mózes átvette Istentől a tízparancsolatot, úgy kezdődött, hogy a nép azt kérte: készíts nekünk istent, hogy előttünk járjon. Ebből a kérésből aranyborjú lett, bár igaz, hogy nem a szóval van a gond, hanem azzal a szívvel, amelyikből, ha őszinte, nem tiszta dolgok törnek elő.

Ne akard megismerni, mit jelent adott szó miatt álmatlan éjszakákat eltölteni, vagy lelepleződni egy rosszindulatú kijelentés miatt! Jakab apostol szerint ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember (Jak 3:1). Nem késő ma sem elkezdeni a szavak szintjén!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia