Az önteltség veszélye


"Nagyra van az ember elméje a csőd előtt, de a dicsőséget alázat előzi meg”
Példabeszédek 18:12. (Kath. Ford. 1976.)


Többször hallottam már tuti tippeket a meggazdagodásra. Csak úgy röpködtek a szavak – ezrekről, milliókról, befektetésről – holtbiztos ötletek!
Láttam már hajléktalanokat, akik egykor szórták a pénzt. Mutattak egy riportműsort a lottó ötös nyertesekről – jónéhány közülük hasonló sorsban élt, mint a nagy nyeremény előtt.
Eszembe jut a gyerekkorombeli boltos néni szava, aki gyakran mondta: Nagy forgalom – kevés haszon, ami alatt azt értette – minél többen betérnek a boltomba – én kedves vagyok hozzájuk – szeretettel kiszolgálom őket – ők újra meg újra visszajönnek – mindig lesz egy kevés hasznom, és így lépésről lépésre előbbre jutok.
És Te – kinek a társaságában érzed jobban magad? Egy nagyhangú, öntelt, büszke, mindentudó, mindenkit lehurrogó, tuti tippes „befektető” mellett – vagy egy kiegyensúlyozott, lépésről – lépésre előrehaladó, segítőkész, nem mindenáron a haszonra szert tevő, kedves, alázatos ember mellett?
Nem kell válaszolnod!
De vajon TE olyan vagy, mint az az ember, akit most előnyben részesítettél? Ma még átállhatsz a jó oldalra! Sok erőt ehhez!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia