Megelégedettség és bizalom

Ne legyetek pénzsóvárak, sőt érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: ”Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.”

Zzidókhoz írt levél 13,5



Széf, Legyen ön is milliomos, Áll az alku... Sokáig lehetne még sorolni a televízióban rendszeresen jelentkező kvízműsorokat, amelyeknek kivétel nélkül az a fő jellegzetessége, hogy sok pénzt lehet nyerni velük.

Azon godolkodom ma reggel, hogy mi lenne, ha a rendező minden egyebet változatlanul hagynánk ezekben a műsorokban, csak egyszerűen bejelentenék, hogy: ”mostantól pénz nélkül fogjuk játszani.” Nem vagyok benne biztos, hogy ugyan annyian érdeklődnének a „játék” iránt.

Milyen szerepet tölt be a pénz a mindennapjainkban? Erre talán könnyen rávághatjuk jó keresztény módjára: „Ó kérem, engem teljesen hidegen hagy a pénz.” A pénzhez való viszonyunk valódi jellegét a sokat nélkülöző Pál apostol szerint az mutatja, meg tudunk-e elégedni azzal, amennyi van.

Jobbnál jobb pézügyi és teológiai szakemberek elemezték már ezt az igét, azonban most, amikor világszerte súlyos problémákat okoz a gazdaságok bukdácsolása, az emberek szembetalálták magukat a létbizonytalanság rémével. Emberek milliói számára, akik megszokták, hogy van, egyik napról a másikra megoldhatatlan gonddá vált családjuk eltartása.

Nem is tudva, mi lesz a mai reggeli dicséret alapigéje tegnap beszédbe elegyedtem egy nagy bevásárlóközpont pénztárosával. Már régóta meg akartam kérdezni valakitől, hogy mi befolyásolja leginkább az emberek egymáshoz való viszonyát. A válasz nagyon meglepett. A megfigyelés szerint, a pézügyi lehetőségek szűkülésével növekszik a vásárlók türelmetlensége egymás iránt.
Messze vezetne ennek a megfigyelésnek az elemzése, de elgondolkodtató, hogy a világunk etikai törvényei abban a pillanatban semmissé válhatnak sok milliárd ember szemében, amikor a megélhetésért kell küzdeni.

Isten üzenete a jövőbe tekintő, aggodalmakkal teli emberhez szól: ”Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.”

Jó úgy vágni neki minden új napnak, hogy Isten kezébe tudjuk tenni a csládi kasszát is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet