Jézus helyet készít

„Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek.”

János evangéliuma 14:2

Eddig még soha nem jutott eszembe azon aggódni, hogy ha bejutok Isten országába, lesz-e megfelelő otthonom, kényelmes lesz-e az ágyam, vagy lesz-e elegendő hely a ruháimnak. Gyanítom, hogy a tanítványok sem emiatt nyugtalankodtak, mikor Jézus bátorította őket. Azzal kapcsolatban viszont már voltak kétségeim, hogy egyáltalán el jutok-e oda.

Nem tudom miből áll a mennyei helykészítés egy olyan Istennek, aki 6 nap alatt egy egész világot megteremtett, mégpedig nem is akárhogyan. Mégis, mielőtt átsiklanék ezen a kérdésen, azt mondom, hogy megnyugtató ez a jézusi gondolat. Miért is? Talán a legfontosabb: várnak minket, személyesen engem és téged. Amikor Jézus kitárja a mennyei Jeruzsálem kapuit, azt mondja: örülök, hogy itt vagy, nézd meg az otthonod, már nagyon vártunk. Abban pedig biztos vagyok, hogy olyan lesz, amiről álmodni sem mertem volna.
Másrészt, - különösen a vándorló tanítványokra gondolva – jó érzés az a tudat, hogy egyszer hazaérünk. Jézus, az Atya, a Szentlélek, az angyalok és más teremtett lények társaságához csatlakozik a megváltottak megszámlálhatatlan sokasága. Micsoda ujjongás, milyen öröm lesz ott! A menny tehát egy valóságos, reális hely, ahol mi is ott lehetünk.


Ide kívánkozik még a fenti Igeszakasz folytatása is: „És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek.” (János 14:3)

Az egyik tanítvány erre azt kérdezi: de hát azt sem tudjuk hová mész, hogyan mehetnénk mi is oda. Jézus azt mondja, hogy az Atyához megy. Jó, akkor elég ha megmutatod nekünk az Atyát – mondja a másik tanítvány. Jézus azt mondja, hogy ő egy az Atyával, tehát már láthatták.

Ha jól értelmezem Jézus szavait nem kell a Mennybe mennünk, hogy találkozzunk az Istennel. Ő maga Isten. Igaz, hogy most a mennyben van, ezért jön vissza, hogy magával vigyen bennünket. Olyan ez, mikor a vőlegény hazaviszi a menyasszonyát és bemutatja a családjának, barátainak.

Mi vagyunk Jézus menyasszonya. Helyünk már van. Az Út adott – nem mehetünk Jézus nélkül. Ő visz el magával bennünket. Ha nem hinnénk benne, ha nem érdekelne mindennél jobban, akkor lesz egy üres hely, aminek a hiányát senki sem tölti be. Jézus szívében ott vagyunk. Szeretnénk ott lenni valóságosan is, ahol Ő van?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet