Ne aggodalmaskodjál

„Kicsoda pedig az közületek, ki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy arasszal?” Luk. 12,25

„Ne aggodalmaskodjál! Nézz Istenedre fel! Ő felruház és táplál, rád gondot Ő visel!”..….

Fiatalabb koromban sokszor énekeltük ezt a dalt ifjúsági alkalmakkor, kirándulásokon kánonban. Olyan lélekemelő, olyan megerősítő volt!
Azóta évek teltek el. Háromgyerekes apuka lettem. A dolgok nem mindig úgy alakultak, ahogy szerettem volna. A terhek, a nehézségek új fejezetet nyitottak életem könyvében és átírták az eredeti gondolatmenetet….
Mégis, mi változott azóta? Felgyorsultak a mindennapok, több lett a kihívás, ahogy a gyermekek növekedtek, több lehetőség és – be kell vallani – több aggodalom! Vajon nem lesz e maradandó károsodás egy betegség után? …. Be kerül-e abba az iskolába, ahová szeretnénk?.... Helyt tud-e állni az életben?..... Be jön-e az a próbálkozás, amivel szeretnénk előbbre haladni?.... stb.
Bármilyen furcsa is, Jézus úgy zárja le ezt a szakaszt, hogy „mindezeket a világi pogányok kérdezik…”! Lehet, hogy vannak különös dolgaim, hiszen nem vagyok tökéletes, de azért pogánynak mégsem gondolnám magamat!!! Én Istenhívő vagyok, és ezt büszkén felvállalom mindenki előtt!
Igen? Akkor miért nem tudok teljes egészében Istenre hagyatkozni? Miért nem hiszem azt, hogy az Úr lát, tud mindent és a lehető legjobbat akarja nekem és családomnak? Miért van még mindig kételkedés a szívemben, amikor egy-egy kereszteződéshez érek az életben, és nem tudom, hogy hogyan tovább?
Az aggodalmaskodás kizárja a hitet! Ha hiszek Istenben, akkor hinnem kell azt is, hogy semmi nem történik véletlenül az életemben! Mindennek meg van az oka, bármi is legyen velem! A mi szerető mennyei Atyánk tudja, hogy nekünk és a gyermekeinknek mire van szüksége és meg is adja azt, ha javunkat szolgálja! Egy feltételt azért mégis szab Jézus: „keressétek először az Isten országát!” Minden elmúlik egyszer! A földi értékek, a karrier, a ház, a kocsi, az egészség, a szépség elmúlik! De egy megmarad: amit Jézusért tettél! Ahogyan építetted Isten országát a lelkedben, gyermekedben, környezetedben, az megmarad! Annak nyoma lesz!
Ezért ezen a reggelen Isten azt üzeni, hogy ne félj! Inkább hagyatkozz rá, keresd az Ő akaratát! Hidd el, hogy ami Megváltónk a lehető legjobbat akarja neked! Nem történhet semmi a Te életedben, csak az, amit Ő jóváhagy. Ha pedig jóváhagyta, akkor az a legjobb, ami történhet veled, hiszen „akik Istent szeretik, minden javukra van”….

Kormos Tivadar

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet