Új teremtés ígérete

„A trónuson ülő ezt mondta:
- Íme, újjáteremtek mindent. (…) Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak!"
Jelenések könyve 21:5

Új ég, új föld, új Jeruzsálem, élet fája örökéletet adó gyümölcsökkel és gyógyító levelekkel, élet vize, arany utak, gyöngyből készült kapuk, drágakő alapkövek, a gyász, jajkiáltás, könny és vér vége. Mindez örökre.

Tetszik a termékpaletta? A legjobb benne az, hogy Isten ezt Neked és nekem kínálja fel. Nem az angyaloké, nem olyanoké, akikhez mi sohasem nőhetnénk fel, hanem a miénk, mert Jézus mindezt elérhetővé tette. Bár még most nincs itt az ideje, és nem is tudjuk, hogy mikor lesz, de hamar.

Jézus nem azt ígéri, hogy újat teremt, hanem újjáteremt, azaz a régit teszi teljesen újjá, és nem egy teljesen mást teremt. Azaz Jézus nem úgy teremt tökéleteset újra, hogy a régit eltörli, mert akkor felesleges lett volna Jézusnak a kereszten meghalnia. Jézus úgy alkot, hogy az eredetit teszi tökéletessé. Ebből pedig az következik, hogy kell lennie néhány nyomnak az újjáteremtett világban, amelyek arra emlékeztetnek, hogy ez nem egy új világ, hanem egy réginek a teljesen újjáteremtése. Kell lennie pár jelzőnek, amelyek a bűntörténelemre emlékeztetnek, de nem azért, hogy egy örökkévalóságon át bűntudatunk legyen, hanem azért, hogy Jézus szeretetéről sohase feledkezhessen el senki egy pillanatra sem.

Az Új Jeruzsálemnek 12 kapuja lesz, amelyre Izráel 12 törzsének neve lesz felírva. Várjunk csak egy kicsit! Ha jól emlékszem, akkor Rúben, Simeon, Lévi és a többiek egyszer eladták a testvérüket rabszolgának, és igazából meg akarták őt ölni. Ezeknek az embereknek a nevéről elnevezett kapukon fogunk ki- és bejárni a fővárosba? Hát már az Újföld sem egy makulátlanul tiszta hely, ahol a legmagasztosabb gondolatokat fogja idézni minden? Miért nem Jézus neve lesz minden kapura felírva, például különböző színekkel? Én biztosan így terveztem volna a várost. Ki rendelte el ezt így?

Az Új Jeruzsálem falának 12 alapköve lesz, amelyeken Jézus 12 apostolának nevei olvashatók. Na, tessék! Már megint valami, ami nem engedi az embert a makulátlanul felemelő dolgokkal foglalkozni. Olvasom Péter nevét, és eszembe jut - mert nemcsak azt ismerem, hogy: Te vagy a Krisztus…, hanem ennél kompromittálóbbat is -, hogy ez az apostol háromszor tagadta le Jézust akkor, amikor Jézusnak nagyon nagy szüksége lett volna legalább egy kicsi emberi vigaszra, vagy támogatásra. Vagy Tamás neve látszik egy másik alapkövön, és beugrik, hogy ez a férfi még akkor sem volt hajlandó elfogadni, hogy Jézus feltámadt a halálból, amikor már minden tanítvány bizonygatta, hogy már találkoztak is vele. Ezeknek az embereknek a neve olvasható majd egy örökkévalóságon át az Új Jeruzsálemben?

Igen! Jézus nem eltöröl, hogy újat teremtsen, hanem a saját vére árán megmentett, hogy újjá teremthessen…

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet