Minden könny eltöröltetik

„…Íme az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük; és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.”

Jelenések könyve 21:3-4

„A nagy küzdelem véget ért. Nincs többé bűn, és nincsenek bűnösök. Az egész világegyetem megtisztult. A végtelen nagy teremtettséget tökéletes harmónia és boldogság tölti be. Tőle, aki mindnet teremtett, árad az élet, a fény és az öröm a határtalan téren át. Élők és élettelenek – a legparányibb atomtól a legnagyobb csillagig – tökéletes szépségükkel és felhőtlen boldogságukkal hirdetik, hogy Isten a szeretet.” (Ellen G. White: A nagy küzdelem, 602.o.)

Azért nagyon nehéz a mennyről beszélni, mert a most megtapasztalt valóság kevés kiindulópontot ad ehhez. Bár ismerjük a teremtés és újjáteremtés utáni Éden leírását, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy igazán el tudjuk képzelni. Hiába nézegetünk ezer képet is egy számunkra ismeretlen helyről, az ott átélt személyes élményeket semmi sem pótolhatja. Egy-egy nyaralás, vagy utazás előtt elképzeljük a ránk váró dolgokat, magunk előtt látjuk a tájat, vagy az épületeket, meghallgatjuk mások beszámolóit… és mikor odaértünk mindezt egy pillanat alatt elsöprik a bennünket ért benyomások. Érezzük a hely atmoszféráját, az illatokat, halljuk a zajokat, megérintjük a különböző dolgokat.

János apostol által Isten azzal segít, hogy elmondja mi lesz ott, ami jelenleg itt nincs, és hogy mi nem lesz ott, ami most mindennapos.
Ami ott lesz, de most még nincs (csak a fenti szakaszra szorítkozva):
- Isten személyes jelenléte. „maga az Isten lesz velük”. Utoljára az Éden kertjében volt együtt Isten az emberrel, de most még ennél is nagyobb kiváltságunk lesz: Isten lakhelye lesz a föld. Ideköltözik a mennyből. Nem lesz szükség helyettesre, közbenjáróra. Nem lesznek akadályok, nem lesz távolság. Úgy beszélhetünk teremtőnkkel, mint most bármelyik emberrel.

Ami ott nem lesz, de itt van:
- A halál és annak minden átka. Azért nincs ott halál, mert nem lesz bűn sem. „A bűn zsoldja a halál…” mondja a Biblia (Róma 6:23). A bűn átka a halál, a könnyek, a gyász, a szenvedés minden formája. Krisztus legyőzte a halált, a lényeg mégis az, hogy a bűnt győzte le.

Végül egy elgondolkodtató dolog. Isten országának lényegi részét már most is élvezhetjük. Közösségünk lehet Istenünkkel, ill. győzhetünk a bűn felett. Mindkettőt Jézusnak köszönhetjük, mert ő az akit úgy hívtak, hogy „Velünk az Isten”, és ő az, aki hit által „elveszi a világ bűneit”. Aki hisz őbenne, „ha meghal is él”.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet