Kecsegtető ajánlat

” Mert aki alkotott, az a férjed, akinek Seregek URa a neve, és aki megváltott, az Izráel Szentje, akit az egész föld Istenének hívnak.”

(Ésaiás könyve 54,5)

Számomra ide kívánkozik az előző igevers is, ami így hangzik: „Ne félj, mert nem vallasz szégyent, ne pironkodj, mert nem ér gyalázat! Ifjúkorod szégyenét is elfelejted, özvegységed gyalázatára nem emlékezel többé.”

Külön élés, válás, hétvégi láthatás. Számomra ezek a szavak rettenetesen hangzanak. Már látom is magam előtt ennek az egyre gyakoribb „megoldásnak” az áldozatait. Gyermekek és felnőttek lelki világa szenved maradandó károsodást az említett eseményektől.

Mai igénk éppen egy ilyen környezetbe van beágyazva. A feleségnek vaj van a füle mögött - valószínűleg megcsalta férjét. Van miért „szégyenkeznie”, „pironkodnia”. Méltó büntetése a „gyalázat”.

A házasság az esetek döntő többségében két olyan ember közötti szeretetalapú szerződés, akik nincsenek szoros rokoni kapcsolatban. A mennyei Férj azonban egy másik képet is alkalmaz önmagára. Ő a felesége apukája. Ezt lehetne akár képzavarnak is titulálni. Mégis talán éppen ez jelzi Isten és ember között fennálló kapcsolat határtalanságát. Nincsen olyan élethelyzet, amely az Úr számára túl bonyolult lenne ahhoz, hogy üdvözítsen minket. Ez aztán az evangélium!

Minden kijelentésnek az szabja meg az értékét, hogy ki az, aki mondja. Ki is mondja a fentieket? A Teremető, a „Seregek Ura”, „Izráel Szentje”, „az egész föld Istene”. Elegendő ajánlás, ahhoz, hogy hitelt adj ennek az ajánlatnak. Nemde?

Bizony nagy dolog elköteleződni valaki mellett egy életre. Ma egy olyan ajánlatot kaptunk, amit nem elfogadni lehet, csak éppen bánhatjuk, mint az a fiatal, aki a párválasztásnál inkább hallgatott az ösztöneire, mint a szeretet finom hangjára.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet