Felkészület-len vendégek

” Amíg azok távol voltak vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót.”

(Máté 25,10)

Önmagunktól még Isten sem képes megmenteni. Ez lehetne a summája mai reggeli Igénknek.
Hogy értem ezt? Isten jónak látta, hogy az Édenben kapott szabad döntési jogunkat bizonyos határon túl teljes mértékbe tiszteletben tartsa. Ez történik az öt okos és az öt balaga szűzzel is. Előbbiek felkészültek, míg a másik öt lemaradt a nagy randevúról. Felületes Istenkeresésüket bizonyára sokszor próbálta az égi Vőlegény megreformálni – mindhiába. Azonban elérkezett az a pont, ahol az Úr megállt és fájó szívvel, de beletörődött a ki nem mondott döntésbe – ti., hogy Ő csak a második legfontosabb dolog „menyasszonyai” életében.
Egyszer küzdünk a szóban forgó jogunkért, máskor meg késztetést érzünk arra, hogy felelőssé tegyük Istent, mert nem mentett meg akaratunk ellenére. Ilyen szélsőségekre hajlamos az emberi természet.
Jól modellezi mindezt egy nagy egyházbeli ismerősöm vélekedése. Egy alaklommal az emberiség végső sorsáról beszélgettünk egy csoportban. Beszéltünk az evangélium átformáló erejéről, meg arról, hogy az átalakulás érdekében olykor súlyos döntéseket kell hoznunk. Ezt ő elutasította, mondván, hogy Isten nem avatkozik be ilyen durván az életünkbe. Aztán amikor elértünk a végelszámolás bibliai tanításához, mondanom sem kell, elvetette. Felháborodva adta tudtára a jelenlévőknek, hogy Isten szerinte olyan kegyes, hogy végül minden embert üdvözíteni fog. Túl azon, hogy bizonyos egyházak a fentiekkel - ki kell mondani – félre vezetik híveiket, egyértelmű, hogy a teljes felelősség nem varrható a szervezet nyakába. Hitünk szerint a Szentlélek mindannyiunkat naponta akár többször is megkeres és hív a megtérésre. A hívásra adott válaszunk alkalmassá, illetve alkalmatlanná tesz az ő országára.
Ha lecsupaszítjuk a kérdést, látjuk, hogy semmi másról nincs szó, mint Isten iránt táplált szeretetünk valóságáról.
Annyi minden van, ami szeretné megelőzni Jézust az életünkben. Hiszem, hogy ma is vonzóbb lesz Isten közelében tölteni az óráinkat, mint e világ a mulandóságaival.

Ámen

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia