Az Úr a Teremtő

„A halló fület és a látó szemet, az Úr teremtette egyaránt mindkettőt.”
(Példabeszédek könyve 20. fejezet 12. vers)
Egy vak ember ment az úton, kezében égő fáklyával, jöttek-mentek az emberek mellette, mire egyszer megállította valaki és megkérdezte: -mondja, ha maga vak minek cipeli magával ezt a fáklyát, hiszen sem ezt, sem fényét nem láthatja. A vak így felelt: - nem azért viszem, hogy én lássak, hanem hogy mások lássanak.

Ez a történet rávilágít arra, hogy mi, akiknek fizikális érzékszervei tökéletesen, vagy legalábbis kielégítően működnek, gyakran elfeledkezünk arról, hogy miért adott Valaki nekünk szemet, fület, szájat, stb.

Sokszor bennünket, testileg ’tökéleteseket’ is megszégyenít az Örökkévaló, olyanok által, kiket ’fogyatékosnak bélyegzünk meg. Így teljesedik a Biblia szava: „a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket” (1Kor.1:27)

Az annyira maguktól értetődő és működő dolgokat (hogy lélegzünk, ver a szívünk, hogy felébredünk), gyakran úgy gondoljuk, hogy természetes meglétük és megfeledkezünk arról, hogy ezek is Isten irgalmának és szeretetének ajándékai, melyekért ugyanúgy hálát kéne adni nap, mint nap.

De ne csupán érzékszerveinkre gondoljunk, hanem lelki látásunkra és hallásunkra is. Hiszen az, hogy reggelente meghallgathatjuk és elolvashatjuk Teremtőnk hozzánk szóló üzenetét, hogy hiszünk Őbenne és szerethetjük Őt, ezek sem a mi érdemeink.

Az, hogy megismerhetjük Őt, ez is egyedül az Ő érdeme és az Ő Lelkének erejét dicséri. S milyen igazak az Ige példái, hogy a ’gyengék’ sokkal jobban meglátják és meghallják Szavát, mint mi ’erősek’.

Ma reggel, mikor Isten elé borulsz, ne csupán a megszokott, sablon imádat mond el! Adj hálát, hogy van füled és szemed, mellyel betekinthetsz a mennybe és megláthatod a Megváltót!

S ha megláttad, kérd, mint a jerikói vak,; Jézus Dávidnak Fia, könyörülj rajtam! És felelvén Jézus, monda néki: Mit akarsz, hogy cselekedjem veled? A vak pedig monda néki: Mester, hogy lássak. (Mk.10:51)

S ha látsz, segíts, hogy mások is lássanak és ők is felismerhessék Jézusban a megígért Messiást!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia