Ne állj bosszút!

„Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: "Enyém a bosszúállás, én megfizetek" - így szól az Úr.”
Rómabeliekhez írt levél 12. fejezet 19. verse

Elég félelmetes arra gondolni, hogy Isten bosszúálló, aki indulatból fizet meg az ellene és a hívei ellen elkövetett bűnökért. Így a keresztények bosszúról való lemondása sem tűnik olyan nagy önmegtartoztatásnak, hanem inkább a káröröm egyfajta megnyilvánulásának.
De ha jobban megvizsgáljuk a szöveget, akkor láthatjuk, hogy ekdikészisz görögszó elsődleges jelentése: igazságszolgáltatás, megvédelmezés, és csak a másodlagos jelentése: büntetés, megtorlás, bosszú.
Isten nem bosszút áll, hanem igazságot szolgáltat. Tettének célja nem pusztítás, hanem a jobb belátásra bírás.
Mi alkalmatlanok vagyunk az igazságszolgáltatásra, mert nem látjuk át a körülöttünk, sőt még a velünk történt eseményeket sem. Ezért a mi igazságszolgáltatásunk csak bosszúállás lenne, a sértett önérzetünk elégtétele. A bosszú újabb és újabb bosszút szülne, s a végére már azt sem tudnánk, hogy valójában mért is harcolunk egymással.
Istenünknek viszont más a célja, mert nem azért jött, hogy az embert elvessze, hanem hogy megtartsa. Ezért az igazságszolgáltatást kiveszi az ember kezéből, mert az ember nem tud igazságot szolgáltatni! A békességszerzést viszont rábízza: „Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel! ” (2. Korinthus 5,19-20) A kérdést feltehetjük hogyan végezzem a békéltetést? Pál apostol tanácsa a következő: „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.”
Kedves olvasom ilyen győzelmet kívánok neked a mai napra is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet