Maradandó kincs gyűjtése

„hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el.”

Máté evangéliuma 6:20


Mostanra már a legoptimistább emberek is belátják, hogy valóban bajban van a világ gazdasága. Lassan mindannyian érezzük a problémákat saját bőrünkön, vagy ha még nem is, a bizonytalanság szelét érezhetjük.
Amikor Jézus a mennyi kincsek gyűjtéséről beszélt nem volt ilyen napi aktualitása üzenetének. Nem a válság miatt beszélt a földi és a mennyei kincsekről, mert nem is ezzel függ össze.

Van egy érdekes dolog a sorok között. Jézus nem mondja el, mit ért „kincs” alatt. Nem is az a fő kérdés, hogy mi a mi kincsünk, hanem az, hogy mit kezdünk vele, ott lesz e az a mennyben. Ha nem vihetünk magunkkal semmit sem a mennybe, akkor milyen „gyűjtésről” lehet itt szó?
Az új Jeruzsálem leírásában arról olvasunk, hogy arany lesz az utcakő, drágakövek, hatalmas gyöngyök vesznek körül bennünket. Egészen más értéke van így valaminek. Amiből sok van, és mindenki számára elérhető, azt nem becsülik nagyra. Az egyedi, vagy ritka dolgoknak olykor mérhetetlen ára van. „Eszmei” értéke van egy neves festő alkotásának, vagy egy-egy fennmaradt Sradivari hegedűnek.


A mennyei kincsek tehát nem elsősorban tárgyi, anyagi természetű dolgok. A kincs az, amit Isten is igazán nagyra értékel. Ez pedig te és én vagyunk, és minden emberi élet.
„tudván, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén. (1Péter 1:18,19)

Jézus mindig is szegény embernek számított a földi élete során, viszont elkezdte gyűjteni a „Kincseit”, melyet a mennyben is megláthat majd. Ha maradandó kincset szeretnénk, nekünk is be kell fektetni bizonyos dolgokat. Emberekbe kell fektetni, kapcsolatokba – szavaink által, tetteink és imáink által – mert ennek lesz „hozama” még a mennyben is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet