Az Úr vezet

„Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását.”

(Példabeszédek 16,9)

Olykor hatalmába kerít a megelégedettség, hogy milyen hatékonyan is vezetem az életem. Máskor meg búnak eresztem a fejem, mert éppen küzdelmes időszakot élek kereszténységemben.
Gondolom a kedves olvasó is tapasztalta már a fenti kísértést, és megannyi fájdalmas következményét. Salamon sok évtizedes élettapasztalata, az Istennel való járás éveinek esszenciáját így határozza bölcs „egymondatában”: „Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását.”
Ma úgy mondanánk, a keresztény ember (de bizonyos értelemben a Istenben nem hívő is) Isten vezetését, élvezheti. Olyas Valaki irányítását, aki soha életében nem hozott hibás döntést. Az igevers első rész beszél arról a feladatról, amit minden felelős kereszténynek meg kell tennie időről-időre. Ez nem más, mint a tervezés. Meg kell határoznom egy életpályát, amelyhez képest értékelhetem a felmerülő eseményeket. Ezt mai kifejezéssel életvezetésnek nevezzük.
Az életvezetés nem játék. Egyének, családok, nagyobb közösségek, időnként országok, sőt, mint napjainkban akár az egész világ is válságba kerülhet egy-egy ember helytelen vezetési gyakorlatának köszönhetően. Nem szólam, hogy a vezetőnek egyre nehezebb dolga van ebben a világban.
Ha akarjuk, ha nem mindannyian vezetők vagyunk. Valaki milliókat, legtöbben csak egy embert - önmagukat - vezetik. Ebben a kontextusban már nem is annyira fenyegető a mi kis szólásunk, miszerint „Ember tervez, Isten végez”. Miközben Salamonnal együtt tudom, a felelősséget nem lehet másra tolni a döntéseinket illetően, jó tudni, hogy bűnösségünkből fakadóan bár születhetnek rossz döntések életünk során, azok nem képeznek okot a végső elkeseredésre.
Az igazság az, hogy az Úr abban az esetben, ha beavatjuk életünk vezetésében, kontrollálja az eseményeket.
Milyen jó ezt tudni.
Köszönjük Uram!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet