Aminek mi is örülnénk…

„Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek,
mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal;
mert ez a törvény és a próféták.”

Máté 7:12

Jézus tanításainak a végén gyakran találunk summás kijelentéseket. Ez a vers is egy ilyen rövid, de tömör kifejezésekbe foglalt, nagyon tartalmas összegzés. A 7-11 versekben az imádságról, illetve kérésről elhangzott tanítás veleje összegződik itt.

Jézus arra buzdít bennünket, hogy bátran kérjünk Istentől, mert ő örömmel ad a hozzá forduló gyermekeinek. Példának a szülő-gyermek kapcsolatot idézi. Amennyire magától értetődő és természetes dolog, hogy a szülő csak jót kíván adni gyermekének, ugyanígy Isten is csak jót készít az őt szeretőknek. Sőt, amennyivel Isten hatalmasabb és szentebb az embernél, annyival jobbak az Ő ajándékai a mieinknél.

Ennek a példának a kapcsán hangzik el a 12. vers tanítása: mivel Isten ilyen jó hozzánk, ezért mi is legyünk jók embertársainkhoz. Egyébként is az egész Ószövetség erről tanít! (Az Ószövetségi szentírást a zsidók három részre osztották: (1) törvény; (2) próféták; (3) írások. Bővebben lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bibliai_kánon). A jó meghatározása is nagyon egyszerű: az, amit magunknak kívánunk.

A tanítás lényege, hogy nem viszonzásra szólít fel, vagyis hogy tégy úgy másokkal, ahogyan veled bánnak. Jézus forradalmian új dolgot tanít itt: tégy úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak. Vagyis viszonzás helyett megelőlegezett jócselekedetekre bátorít! Éppen itt van a nehézsége ennek a tanításnak, ugyanis emberi erőből erre senkinek sem telik. Csak az tud előre jót tenni másokkal, aki ezt a jót az Istentől már megkapott szeretet viszonzásául teszi. Vagyis csak az tud engedelmeskedni Jézus szavainak, s ezzel együtt a törvény és a próféták tanításainak, aki az Isten feléje áradó szeretetét már megtapasztalta. Isten tanításainak engedelmeskedni, emberekkel jó kapcsolatot ápolni, csak Isten szeretetének a személyes megtapasztalása által lehet.

Imádkozzunk ma reggel azért, hogy meglássuk Isten irántunk való szeretetét, hogy aztán az emberek felé megelőlegezett jóságunk, Isten eme szeretetének gyümölcse legyen általunk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet