Hirtelen harag

"
Ne légy hirtelen a lelkedben a haragra; mert a harag a bolondok kebelében nyugszik."
Prédikátor könyve 7,9

Bölcs Salamon tanácsai azért hitelesek számomra, mert az életben átélt tapasztalatainak az eredménye. Az egész fejezet arról szól, hogyan lehet megmaradni Isten mellett a mindennapos feszültségek, kihívások és érzelmi válságaink közepette. Nekünk, heves vérmérsékletű embereknek nehéz adott esetben nem túlreagálni a történteket olyankor, amikor minden bizonnyal nekünk van igazunk. Sokszor azt a mentséget hozzuk fel a viselkedésünkre, hogy Jézus is "szent haraggal" zavarta ki a kereskedőket a templom udvarából. Volt néhány eset, amikor Jézusnak valóban határozottan fel kellett lépnie missziója érdekében, de sohasem haragudott a bűnös emberre, akiért a földre jött. Lehajolt értünk és magához ölelt.

A harag elsődleges kifejezése a nyelvünkkel történik. Jakab az ő levelében figyelmeztet minket arra, hogy meg kell fékeznünk a mi nyelvünket, ami kis testrész, de "nagy erdőt felgyújthat" (Jak 3:5 új prot.ford). A haragos nyelv lángba borítja egész testünket, hiszen a szívében felbosszankodott embernek az arca eltorzul, sőt a keze is reszketni kezd. A Biblia szerint ez nem keresztény magatartás. A maga igazáért harcoló ember megfelejtkezik arról, hogy Isten az, aki egyedül igazságot szolgáltat, és nem ő. A hirtelen felindultságból kimondott szavaink olyan sérelmeket hagynak maguk után, amit nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk helyrehozni. A rossz hangnemben kifejezett nem tetszésünk elvágja a szeretet fonalát és megfertőzi a kapcsolatainkat. Mahatma Gandhi egyszer a következőt mondta: "A szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia. Senki sem tántorít el engem ettől a meggyőződéstől, mert a tapasztalás tanított meg reá."

Valódi bölcsességet kell kérnünk Istentől azért, hogy mindent szelídséggel tudjunk tenni és mondani. "A felülről jövő bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal, és a jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató. Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek"(Jak 3:17-18). Nem kell egy életen át lezáratlan konfliktusokkal, sérelmekkel élnünk, ha megfogadjuk Salamon bölcs tanácsát. A bolond ember Isten nélkül él, de mi járhatunk Isten útján, ha a haragunkat letesszük lábához. Miközben ma reggel imádkozol, kérd Istent arra, hogy amikor a munkahelyeden, iskolában emberekkel találkozol, vagy otthon vagy a családoddal és a harag kopogtat az ajtódon tudj nemet mondani rá. Engedd, hogy Jézus szeretetteljes kegyelme átjárja a te szívedet is. Engedd, hogy kapcsolataidban ma egyre kevesebb legyen a haragos szó...









Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet