Mennyei tanács

„Azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy;
és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen,
és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága;

és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss.”

Jelenések könyve 3:18



A Jelenések könyve Jézus Krisztus üzenete, kijelentése, amit János apostolon keresztül juttatott el hozzánk (Jelenések 1:1-2). Az egész könyv annak az isteni személynek a hozzánk intézett üzenete, Aki a golgotán életét adta értünk. Az idézett bibliaszövegben Jézus három megdöbbentő tanácsot ad nekünk.

(1) A gazdagság nem a vagyon, a pénz, esetleg az arany birtoklását jelenti. Az igazán gazdag, akinek az aranya Jézustól való. Ez az arany pedig nem más, mint az Istenben való mélységes HIT. „…a ti kipróbált hitetek, ami sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál…” (1Péter 1:7). Ha igazi gazdagságra vágyunk, akkor higgyünk Istenben!

(2) Az elegáns ruha nem méregdrága üzletekben vásárolható. Ingyen lehet hozzájutni, s sohasem szakad el, vagy megy ki a divatból. Jézus ajánlja fel számunkra a tiszta, fehér ruhát, ami az Ő bűnnélküli jelleme.

A Szentírásban a ruha mindig a jellemet, a fehér ruha pedig az ártatlan, tiszta jellemet jelenti (Ésaiás 1:18; Zakariás 3:1-5; Jelenések 12:1), a mezítelenség pedig a bűneink miatti szégyenkezést (1Mózes 3:10-11). Jézus azt tanácsolja, hogy a bűneinktől való szabadulásra tőle kérjünk segítséget, s ne magunk próbáljunk „fügefaleveleket” magunk köré aggatni, mert az úgysem takar sokat! Azoktól még továbbra is szégyenkeznünk kell!

Jézus magára vette a mi bűneinktől beszennyezett és szakadozott ruhánkat, s felkínálja számunkra az ő tökéletes és makulátlan fehér ruháját, jellemét. „Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok.” (2Korinthus 8:9)

(3) Az éleslátást nem valamilyen csodaszemüveg, vagy kontaktlencse, de még csak nem is sebészi beavatkozás okozza. Jézus szemkenőcse a Szentlélek, Aki felnyitja lelki szemeinket, s a körülöttünk lévő világot, beleértve önmagunkat is, olyan szemszögből mutatja meg, ahogy korábban sohasem láttuk (Efézus 1:17-19).

A Szentlélek segít meglátnunk Isten igazságát és szeretetét, tőle kapunk bölcsességet a Szentírás megértésére, s Ő a lelki vakságunk ellenszere is (János 16:7-11, 13; Ésaiás 60:1-2). Ha szeretnénk a világban zajló eseményeket, illetve önmagunkat és társainkat jobban megérteni, kérjük, hogy a Szentlélek nyissa fel lelki szemeinket.

Istennél másként működnek a dolgok, mint ahogyan azt megszoktuk. Éppen ezért hangzik Jézus részéről ez a három, nagyon fontos tanács. A gazdagságot, az eleganciát (tisztaságot), és az éleslátást Isten adhatja meg, de nem megszokott módon.

Isten néha szokatlan dolgokat mond, vagy szokatlan dolgokat kér tőlünk. De az általa készített ajándék is szokatlan! Adja az Úr, hogy legyünk bátrak követni az Ő tanácsait, hogy részesedhessünk az örök élet ajándékában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet