Csodálatos szeretet

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

(János 3:16)

Ahányszor csak hallom, olvasom, vagy kimondom a fenti szavakat, midig valamilyen kellemes érzés kerít hatalmába. Rendkívül pozitív, erőteljes, előremutató üzenete van a Biblia talán legismertebb mondatának.
Amikor valaki a Biblia üzenetét egy mondatban akarja összefoglalni, valószínűleg ezt a mondatot fogja idézni. Ha ennek a mondat a lényegét egy szóban akarjuk összefoglalni, akkor a szeretetre kell gondolnunk. Isten szeretetére. A szeretet Istenére. Milyen is ez a szeretet, miért olyan csodálatos?

Először is, Isten szeretete SZEMÉLYES. Nem egyszerűen az egyik általa teremtett bolygóját szánta meg, mikor kifejezte szeretetét, hanem elsősorban az embert szereti. Szeret engem, szeret téged, szeret minket… de még azokat is, akiket mi nem szeretünk, vagy akik őt nem szeretik. Szerette az embert a bűneset előtt és után, szeret mert ismert, szeret – pedig ismert. Mielőtt Fiát adta ránk nézett, és azt mondta: szeretem ezt az embert, és bármibe is kerül, megmentem a pusztulástól.

Másodszor, Isten szeretete CSELEKVŐ. Isten a legnagyobb ajándékozó. Még elég frissek a karácsonyi élményeink ahhoz, hogy visszaemlékezzünk: ajándékozni nem egyszerű dolog. Ha nem csak azért adunk valamit, hogy „adjunk valamit”, akkor az komoly, tervszerű cselekvést igényel. Végig kell gondolni, hogy mire van szüksége az illetőnek, minek örülne igazán, mekkora áldozatot tudunk vállalni, elő kell készítni az ajándékot az átadásra (megvenni, elkészíteni, becsomagolni…).
Isten szeretete nemcsak Jézus halálban, mint eseményben nyilvánult meg, hanem abban az egész folyamatban, ahogyan mindezt megtervezte, előkészítette és megcselekedte.

Harmadszor (nem mintha nem lehetne a végtelenségig sorolni), Isten szeretete HATÉKONY. Isten szeretetének ereje van. Ez a szeretet megváltoztatja a világ történelmét, és az emberiség sorsát.

És még egy, a ráadás: Isten szeretete VÁLASZT VÁR. Szeretete egyetemes, minden emberre kiterjed, de válaszolni csak az egyes ember tud személyesen. A mi válaszunk a HIT. Ez a hit személyes – egy létező, élő Istenben bízik. Ez a hit cselekvő – engedelmességgel, szolgálattal párosul. És ez a hit hatékony – megment a pusztulástól. És még egy, a ráadás: örök élet a szeretet Istenével.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia