Meghívott vendégek

„Ekkor így szólt hozzám: Boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzős lakomájára!” Majd ezt mondta nekem: „Ezek Isten igaz igéi.”
Jelenések könyve 19,9

Mindig nagy öröm egy meghívó érkezése, ami egy kedves rokonunk vagy barátunk menyegzőjéről értesít. Ha a meghívóhoz még egy vacsorára invitáló kártyát is mellékelnek, akkor az örömünk még nagyobb. Ennek oka az, hogy egyrészt nemcsak a szertartást kísérhetjük figyelemmel, hanem az utána következő vacsorán is bekapcsolódhatunk az ifjú pár örömébe. Továbbá az a tudat, hogy különösen kedvesek és fontosak vagyunk számukra, mert nélkülünk az örömük még az ünnepi vacsora közben sem lenne teljes. Bár az esküvői vacsora meghívás örömteli, néha azonban teherré is válhat, mert azt kezdjük számolgatni, hogy mekkora értékű ajándékot vegyünk az ifjúpárnak, hogy az megfelelő ajándék legyen, ami nem is túl olcsó, de azért anyagilag sem terhel meg bennünket. Ez aztán az egész örömteli alkalmat tönkre teheti.

Sajnos ez az utóbbi fajta hozzáállás az Bárány mennyezői meghívását is beárnyékolhatja. Pedig a bárány nem más a Biblia tanúsága szerint, mint „a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus,”aki „már megáldoztatott.”(1 Kor. 5,7). Vagyis a meghívónk a legdrágább áron készült el. Ami azt tudatja velünk az Istenről, hogy számára különösen kedvesek és fontosak vagyunk, mert nélkülünk az öröme még az ünnepi vacsora közben sem lenne teljes!


Talán félre érthető az idézett részben szereplő „hivatalosak” kifejezés, mert azt feltételezi az Örökkévaló Istenről, hogy hozzánk hasonlóan Ő is nem mindenkit hív meg a vacsorára a vendégek közül, hanem kedve szerint válogat. Ez nem így van! „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János ev. 3,16.) A meghívás mindenkié, aki elfogadja és elmegy. Tehát a boldogság - a meghívottak boldogsága - a miénk is, amennyiben ott akarunk lenni az esküvői vacsorán!

Kedves olvasóm: A mai napodat is vidámítsa meg az eljövendő vacsorára való meghívás bizonyossága, ami az Örökkévaló Isten megváltozhatatlan szaván nyugszik!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia