Új teremtés Krisztusban

„Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden. Mindez pedig Istentől van, a ki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által, és a ki nékünk adta a békéltetés szolgálatát.”
Korinthusbeliekhez írt 2.levél 5. fejezet 17-18.vers

Minden családban a gyermek megszületésekor megkezdődik a találgatás: Kire hasonlít ez a gyerek? A szeme tiszta anyja, a szája tiszta apja, és így tovább. Amikor Isten megteremtette az első emberpárt, azt olvassuk: „képére és hasonlatosságára teremtette őket” (1Móz.1:26). S bár ez az istenképűség elsősorban lelki és szellemi síkon értendő, sajnos a bűneset miatt ezt nem sokáig élvezhettük.

Mondhatni elvesztettük az igazi ’arcunkat’ és a bűn következtében mindenféle ’álarcot’ kezdtünk hordani. Valaki másra kezdtünk hasonlítani.

Pál apostol e néhány sorban beszél arról, hogy Jézus emberré lételével, újjáteremti az eltorzult jellemábrázatunkat. Benne és csakis Benne láthatjuk meg azt, hogy kik is vagyunk valójában, és csak Jézust szemlélve nyerhetjük vissza igazi önmagunkat.

Az újjáteremtés fogalmának használatával az apostol kifejezi, hogy Isten teremtői munkája nem fejeződött be a hatodik napon. A teremtés csodája nap, mint nap végbemegy mindannyiunkban. Ez más néven a megszentelődés, amikor az ember „Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt.” (Kol. 3:10)

Ha szeretnéd Isten újjáteremtő hatalmát átélni, ha szeretnél Őrá hasonlítani; lépj a tükröd elé, nézz bele és kérjed Őt, hogy

az a szem, ami veled szembenéz, ma legyen Jézus szeme, mely észreveszi az elgyötörteket és könyörületre indít (Mát. 9:36).

a fül legyen ma Jézus füle, mely a világ zajában is meghallja a vak Bartimeusokat. (Mk.10:49)

a száj legyen ma Jézus szája, mely bátran hirdeti az örök életnek beszédét, (Ján.6:68) Jézus ama ígéretét:

„íme mindent újjá teszek” (Jel.21:5)

Engedd, hogy ma benned és általad is folytatódjon a teremtés!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet