Hálás élet


„Rájöttem, hogy nincs jobb dolog, mint ha örül az ember, és a maga javára törekszik egész életében. De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából.
Prédikátor könyve 3:12-13

Kissé bosszúsan hajoltam a porszívó fölé: miért nem működik! Sietnék, de hiába erőlködöm, akárhányszor nyomom meg a bekapcsoló gombot, nem indul el. Kicsit megrázom, aztán újra próbálkozom, aztán jön a következő trükk, de semmi eredmény. Már éppen indulnék a csavarhúzóért, hogy belenézzek a porszívóba, vajon miért nem működik. Azért teszek még egy utolsó próbát: megnézem, be van-e dugva a konnektorba. Hát nincs…

Jártunk már így? Minden rendben, „csak” a lényegről feledkeztünk meg: üres tank, feladatlan levél, kiszakadó bevásárlószatyor. Nos, ez mind orvosolható feledékenység, de élni csak egyszer élünk. Ezért a tanács: „nincs jobb dolog, mint ha örül az ember”. Amennyiben maradt bennünk kétely, hogy ez hangsúlyosan benne van a Bibliában, olvassunk el néhány további bibliaverset: „Örülök és örvendezek tebenned, zengedezem, oh Magasságos, a te nevedet” (Zsoltárok 9,3), „Mindenkor örüljetek.” (1Thess. 5,16), „De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm…” (Gal. 5,22), „Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek!” (Fil. 4,4), „Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm.” (Róm. 14,17).

Persze örömmel élni nem könnyű manapság, hiszen sok ellensége van világunkban. Ott van például a kívánság: megfeledkezünk arról, amink van, és csak az kerül gondolataink középpontjába, amink nincs. Aztán ott ólálkodik örömünkre az elkeseredés: amikor „minden rossz”, és figyelmünk egyetlen fókusza a negatív, ami bennünket ért. Ezekhez csatlakozik a legősibb és egyben legmodernebb kísértés: más helyett élni. Gondolataink nem saját magunk élete körül forognak – amin hatalmunk van változtatni -, hanem valaki másnak az élete, talán gyermekünk, barátunk, munkatársunk, kedvenc sorozathősünk élete körül. Helyettük aggódunk, helyettük örülünk, helyettük haragszunk…

„Örülj! Törődj magaddal!” Lehet ez egy keresztény embernek vezérvonal a mai nap megélésére? Nem önzésre hív Bölcs Salamon. Arra hív, hogy kimutassuk Istennek hálánkat azáltal, hogy észrevesszük a legmegszokottabb dolgokat is, és elismerjük, hogy „mindez Isten ajándéka”. Sőt mi több, a lényeg, az örök élet az enyém Krisztusban és ezt megélhetem már ma! Ekkor át fogja járni szívünket egy érzés, mely egyszerre megnyugtat és ujjongással tölt el, békességet ad és cselekvésre ösztönöz. Úgy hívják: öröm!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia